Hírek Szentes

Honvédelmi tábor Szentesen, a laktanyában

A MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred – július 31 és augusztus 6. között – második alkalommal rendezte meg honvédelmi táborát, melyen a honvédség és a katonai pálya iránt érdeklődő 14-18 év közötti fiatalok vettek részt.

A tábor szervezői igyekeztek a fiatalok számára olyan hasznos, a mindennapi rutinhoz képest szokatlan, újszerű feladatokat tartalmazó programot összeállítani, amellyel a résztvevők sportos környezetben praktikus készségeket sajátítanak el, megtanulnak egymással hatékonyan együttműködni, és a honvédelemmel kapcsolatos tudásukat is bővíthetik.  

A tábor a műszaki ezred feladatkörének megfelelően alapvetően búvár és közelharc táborként lett meghirdetve,  de ezen kívül még számtalan érdekes, az alakulat és gyakorlótereinek adottságából és technikai eszközeiből adódó lehetőséget kipróbálhattak a táborozók.

A tábor minden napja testnevelés foglalkozással kezdődött, és a napi tevékenység részét képezte a közelharc oktatás is. A másik fő tevékenység a búvárkodás volt, amely szintén szerepelt a mindennapos programokban. Fontos részét képezte a tábori életnek az egészségügyi ismeretek és a túlélés oktatása is. Az idei tábor különlegessége az MH Budapest Helyőrség Dandár kezelésében lévő, Mályi tó melletti honvédüdülőben megszervezett nyílt vízi merülés volt, amelyen maradandó élményeket szereztek a táborlakók.

Különleges volt a tábor zárása, mivel már reggel bejöhettek a szülők a tábor területére, és az egész napot a laktanyában töltötték, hogy megtekintsék a foglalkozásokat. Az önvédelmi bemutatón elsajátított technikák bemutatása után a táborlakók ismét búvárkodtak is egy kicsit, hogy szüleiknek is bemutathassák – ahogy Márton Róbert főtörzsőrmester, búvároktatójuk mondta -, hogyan váltak ebihalból békává, majd hallá és egyesek még aranyhallá is. A szülők, míg gyermekeik a díjátadóra és az ünnepélyes táborzárásra készültek, megtekintették az alakulat csapatmúzeumát, ahol megismerték a helyőrség katonatörténetét.

A táborzáró ünnepségen az elismeréseket Antal László ezredes, a műszaki ezred parancsnoka adta át.

Sebestyén Szintia lett a legügyesebb életmentő és a legjobb búvár. A legtalpraesettebb táborozó Jenei Norman, a legjobb lövők Virágos Nóra és Berente Kevin, a legeredményesebb táborlakó Alföldy Dávid, a legtöbbet fejlődő fiú Papp Norbert, a legtöbbet fejlődő lány Virágos Nóra, a legjobb kézigránátdobók Vajkay Noémi és Ginter Barnabás, a legjobb túlélő Bárdi Babett, a leggyorsabb fegyverszerelő Fábián Norbert, a legjobb körlet a 2-es számú sátor és a legjobb műszaki katona Kollár László lett. Külön díjazták a legjobb rajparancsnokot is, mely elismerést Lázók Károly őrmester vehette át.

A sorakozón a szülők és a többi táborozó előtt teljesült Vígh Gergely kívánsága is, ami nem más volt, hogy 17. születésnapja alkalmából az egész kettes körletnek számolhatta, ahogy végrehajtják tiszteletére a 17 fekvőtámaszt.

Az tábor utolsó ebédjén a szülők is részt vettek, így alkalmuk nyílt a szervezőkkel beszélgetni, mindamellett hogy ők is belekóstolhattak egy kicsit a tábor “ízébe”.

 

 

Vélemény, hozzászólás?