Kiemelt hírek Szentes

HSZC Szentesi Boros Sámuel Technikum – AKIKRE BÜSZKÉK VAGYUNK!

Kozma Gergő volt logisztika szakos, Boros-díjas diákunkat kérdeztük mindennapjairól. Érdekes, kicsit sem hétköznapi szakma irányába indult el Gergő, ez pedig nem más, mint a FILMKÉSZÍTÉS. Az ország egyik meghatározó filmtudományos szakfolyóiratában (Apertúra Magazin) már publikált is. Gratulálunk az elért eredményekhez, és további meghatározó élményeket, sok sikert kívánunk!
„A Borosban töltött éveim után a Szegedi Tudományegyetemre felvételiztem, ahová sikeresen be is jutottam. Boldogan lettem szabadbölcsész és választottam azon belül a filmelmélet és filmtörténet szakirányt. Az egyetemen a filmek és a filmezés váltak életem fő mozgatórugóivá. Ehhez remek társakat, barátokat kaptam segítségül, akikkel hatalmas élmény együtt dolgozni. A projektek, az egyéb feladatok és maga az órák anyaga is izgalmas és nagy kreatív szabadságot jelentenek. Mindenki megtalálhatja a maga számítását.
Az egyetem új várost, közösséget és életvitelt is hozott számomra, amiről azt mondhatom, hogy mindig is erről álmodtam.
A mindennapjaim nagy részét alapvetően az órák látogatása, illetve a kollégiumi élet és a munka jelentik. Ezek mellett számos videókészítési feladatot végzek, filmeket nézek és filmes szakirodalmakat is olvasok. Természetesen a pihenésre is mindig hagyok időt, így a sport, a sütés-főzés, játék és egyéb hobbijaim is fontos szerepet kapnak.
Azt mondanám, hogy most érzem magam a legjobban, már ami a lelkiállapotomat illeti. Sikerült minden téren megtalálnom a helyem és olyan pozícióba kerülnöm, amiről mindig is álmodtam. De nem állok meg ennyinél, ugyanis még rengeteg célt szeretnék megvalósítani.
Belecsöppenhettem egy olyan filmes világba, amely a maga gondolatmenetével, nyelvezetével, szabályaival és szabadságával teljesen magával ragadott. Az egyik legnagyobb sikerélményem az volt, hogy a kisfilmjeim külön elismerést kaptak. Ezáltal lehetőségem nyílt arra, hogy részt vehessek a legtehetségesebb diákoknak szóló filmes szakkörön. Másrészt pedig annak örültem leginkább, amikor a Joker című filmről szóló 2021-ben írt kritikám elérte azt a színvonalat, hogy lehetőséget kaptam annak publikálására az Apertúra Magazinban.
A családom, a barátaim, a középiskolás tanáraim és az egyik egyetemi oktatóm segítettek abban, hogy idáig eljussak. Valamennyien támogattak és hasznos tanácsokkal láttak el. Ez a kedvességük a mai napig jelen van.
A Borosnak is nagyon sokat köszönhetek. Középiskolás tanáraim érdeme, hogy kellően felkészítettek az életre, a vizsgákra és nekik hála olyan emberré válhattam, akire büszkék lehetnek. Mindegyik óra és minden egyes tanárom, legyen szó magyarról, történelemről, fizikáról, matekról, testnevelésről, angolról, hozzájárult ahhoz, hogy olyan emberré váljak, aki ma vagyok. Az apró történetek, egy elolvasott mű, egy megnézett film vagy egy beszélgetés, mind arra szolgált, hogy életre szóló emlékeket, tudást, elveket és szemléletet vihessek tovább a Boros kapuján kilépve.
A jövőben több cikk megírását is tervezem az Apertúra Magazin számára. Ennek az az oka, hogy idén nagy változás történt az életemben. Ahogy elkezdtem a második évem hallgatóként, úgy a tanáraim, képességeimet és ötleteimet elismerve, felkértek arra, hogy a referátumaim témájából vagy más ötleteimből írjak szövegeket, mert szívesen publikálnák őket. Emellett tervezem több, a filmtudomány területéről származó írás olvasását, illetve filmek nézését, mert szeretném még inkább bővíteni azt a tudást, amit eddig megszereztem.
Mindezt az eredményt az alapképzés elején értem el és mindenképpen szeretnék még hasonló megtiszteltetésben részesülni. Ezeken kívül tervezem az alapszakos tanulmányaim folytatását is mesterképzés keretein belül filmelmélet vagy filmkészítés specializációt választva. Mindkét opció nagyon csábító számomra. Az előbbivel a szakszerű filmes újságírás területén helyezkedhetnék el, míg az utóbbival az újmédiás tartalomkészítés világába nyerhetnék belépést. Mindenesetre bármelyiket is választom, azzal fogok foglalkozni, amit igazán szeretek.
A jelenlegi „Borosos” diákoknak azt tanácsolom, hogy mindig legyenek önmaguk és soha ne adják fel. Megéri kitartónak lenni és keményen dolgozni, hiszen mindennek lesz eredménye. Van úgy, hogy rövid távon nem értünk meg dolgokat, vagy nem látjuk a hasznukat, de minden a javunkra válik, csak idő kérdése. Igaz ez a legboldogabb „dolgokra”, és igaz a tragédiákra vagy csalódásokra egyaránt. Mindenből tanulunk, mindig nyílik egy új ajtó és mindig lesznek dolgok, melyek tovább mozgatnak az életben. Aki úgy érzi, hogy nem találja a helyét, vagy nem tud igazán beilleszkedni abba a környezetbe, keretbe amibe került, netán úgy gondolja, más úton halad, mint a többiek és emiatt olykor rosszul érzi magát vagy kirekesztettnek, annak azt üzenem, ne tegye. Mindannyian más emberek vagyunk. Más háttérrel, célokkal, személyiséggel, külsővel. Mindenki egyedi. Mindenkinek megvan a maga helye, feladata és útja, ahogy a filmkészítésben, úgy az életben is. Nem szabad hagyni, hogy mások negatív nyomása, ítélkezése letérítsen arról az útról, amelyen haladni szeretnél, azt pedig végképp nem, hogy mindez megváltoztassa azt, aki vagy.
„Szeresd felebarátodat, mint magadat.” Ezt tanácsolom minden középiskolás diáknak. Alázat, szeretet, odaadás, nyitottság, empátia stb. az iskolatársaink, tanáraink, szüleink és minden ember felé. Ha ezek jelentik az életetek alapjait, akkor higgyétek el, akár a fejetetejére is állíthatjátok a világot.
Kozma Gergőnek (a képen jobbra)  gratulálunk az elért eredményekhez, és további meghatározó élményeket, sok sikert kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?