Hírek

Húsz hektárnyi terület égett le a megyében

 

Az elmúlt hét végén több szabadtéri tűzesethez riasztották a katasztrófavédelmi  egységeket.

Július 8-án, szombaton mintegy hat hektáron pusztítottak a lángok Csongrád megyében. A déli órákban az M43-as autópálya mellett égett az olajfás, bozótos terület, kora délután pedig Szegvár közelében égett a levágott gabonaszalma, a szentesi és a hódmezővásárhelyi egységeket riasztották. A nagy füst akadályozta a közút forgalmát is, emiatt teljes útzár mellett végezték el az oltást a tűzoltók. Szegeden, a Turul utcában négy hektáron égett a száraz füves és bozótos terület, a hódmezővásárhelyi és a szentesi egységek közös erővel fojtották el a lángokat.

Vasárnap összesen tizenöt hektáros területen égett az aljnövényzet Csongrád megyében. A rendkívül száraz és meleg időjárás következtében a nap folyamán kilenc szabadtéri tűzesethez riasztották a megye tűzoltóit. Hódmezővásárhely külterületén, a Szikáncsi tanyavilágban tíz hektáron égett a tarló, a tűzben száz darab szalmabála is megsemmisült. Vajháton, a Csápteleki út mellett is égett a tarló, a tűzben egy mezőgazdasági gép is megsemmisült. Szeged külterületén, az 55-ös út 5-ös kilométerszelvényében az aljnövényzet lángolt, a tűz átterjedt a szomszédos bozótos területre is. Makón, az Igási út mellett pedig a nádas égett, több mint másfél hektáros területen pusztítottak a lángok. A megye szinte minden városából riasztották az egységeket, az oltást sok esetben a nagy füst és a szél is nehezítette. A tűzesetekben személyi sérülés nem történt.

Parkoló autókra hasadt egy nagy méretű fa vasárnap késő este Szentesen, a Köztársaság utcában. A város hivatásos egysége motoros láncfűrész segítségével végezte el a műszaki mentést, személyi sérülés nem történt.

Az elmúlt napok meleg, csapadékmentes időjárása miatt jelentősen megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. A veszélyt a száraz aljnövényzet és az avar jelenti, ami nagyon könnyen meggyulladhat. Ezért június 20-án újra elrendelték a teljes Magyarország területére vonatkozó tűzgyújtási tilalmat.

Csongrád megyében 2017-ben eddig több mint háromszáz szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat. Kérjük a lakosokat, hogy fokozottan figyeljenek környezetükre, és tartsák be a tűzgyújtási tilalomra vonatkozó előírásokat!

(Fotó: Czirják Ferenc)

 

Vélemény, hozzászólás?