Hírek Kiemelt hírek Térség

Idegenforgalmi attrakcióvá varázsolták a verklit

Nyolcadik alkalommal, szeptember 4-5-én újra megszólaltak a hagyományos zenegépek, a verklik Keszthelyen, a Nemzetközi Verkli Fesztiválon. A “verkli” szó német (igazából osztrák) eredetű, a Werkl szóból származik, a Monarchiában nevezték így az utcai zenegépeket. A rendezvény kezdeményezője egy kis helyi gyűjtemény: a Surber Zeneautomata és Fonográf Múzeum, de ma már több helyi szervezet is az ügy mögé állt.
Összesen 54, magyar, svájci, német, osztrák, lengyel fellépők szólaltatta meg zenegépét Keszthely főterén és sétálóutcáján. A verklisek közül néhányan kis műsort is adtak a zene mellé, bábfigurát mozgatva a gépek előtt, és a gépeken.
Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy hazánkban másik ilyen tematikájú fesztivál nincs. További érdekesség, hogy az ötödik jubileumi fesztiválon minden eddigi legnagyobb számú kintornás muzsikált egyszerre: 73 verklis szórakoztatta a nagyérdeműt).
A két napos esemény során nemcsak verkli-muzsikát hallhatott a sétáló közönség, hanem eköré illesztve más zene műfajok (pl. dixieland, fúvószene) is helyet kaptak, de volt gyermek koncert, táncbemutató is.
Igazi idegenforgalmi attrakciót szolgáltatva, a sok-sok zenegép és zenész muzsikája vidámsággal és régi korok kellemes hangulatával töltötte meg a várost.

 

Vélemény, hozzászólás?