Kiemelt hírek Térség

Idén is lehet pályázni a Magyar Kézműves Remek cím elnyerésére

Idén is meghirdette pályázatát a Magyar Kézműves Remek cím elnyerésére a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). A Csongrád megyei kézművesek rendszeresen kiemelkedően szerepelnek a kiíráson. A megyei kamara önkéntes tagvállalkozásai idén is díjmentesen indulhatnak a cím elnyeréséért.

2019-ben négy pályázóhoz összesen öt Magyar Kézműves Remek díj is jutott Csongrád megyébe. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara három önkéntes tagja, a szegedi Telekné Tóth Ilona gyékényfonó népi iparművész, a Hódmezővásárhelyi Városellátó és Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft., a szintén hódmezővásárhelyi Tóth Mihály Györgyné fazekas, népi tárgyalkotó iparművész két pályamunkával kapta meg az elismerést az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron tartott díjátadón tavaly szeptemberben, Budapesten. Mellettük a bordányi Kisapáti Zsolt gépgyártástechnológus pályamunkája kapott elismerő címet.

Képgaléria az eddig győztes pályamunkákról:

navigate_before
navigate_next

A pályázat célja a magyar kézművesség értékeinek és mestereinek elismerése, minőségi kézműipari termékek bemutatása, a hazai és külföldi fogyasztók orientálása, a magyar termékek jó hírének öregbítése/javítása, a magyar kézműiparban a hagyományőrző vállalkozói kultúra elmélyítése, a kézműves szakma rangjának emelése, a magyar kézművesség turisztikai kínálatának gazdagítása, népi kézműves mesterségek hagyományainak életben tartása.

Az MKIK 2002-ben indította útjára a Magyar Kézműves Remek pályázatot. A kézműves szakma teljes körét átfogó pályázati lehetőség értékét a szakmai elismeréssel való díjazás adja meg, marketing-, illetve megjelenési lehetőséget nyújtva. A díjak száma nem korlátozott, a pályázók teljesítménye számít, eszerint szinte egyedülálló elismerésről van szó. A cím elnyeréséhez követelmény a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága. Ettől az évtől kezdve a pályázat tárgyát képező termékek köre leszűkült, a korábbi évek gyakorlatától eltérve élelmiszer pályaműként való benyújtására nincs lehetőség.

A pályázat leadásának határideje 2020. augusztus 15., azonban célszerű lehetőség szerint minél korábban beadni a pályamunkákat, hogy az előzsűrizés gördülékenyen megtörténhessen. További információ a 62/554-250-es számon, valamint az info@csmkik.hu email-címen kérhető. A pályázati adatlap ezen a linken érhető el.

Vélemény, hozzászólás?