Hírek Kiemelt hírek Szentes

Időszaki – néprajzi – kiállítás nyílt a múzeumban

Szentesen, a Koszta József Múzeumban szeptember 10-én nyitották meg a gyűjtemény legújabb időszaki kiállítását, az Üzenetek a múltból címmel. A néprajzi tárlat alapvetően a múzeum raktárában rendelkezésre álló, és a közönség által még nem látott tárgyakból állt össze.
A megjelenteket Farkas László Róbert, a múzeum igazgatója köszöntötte. Elmondta, hogy már rég várt kiállítás megnyitására vállalkoztak, egy néprajzi jellegű időszaki tárlatot már sokan hiányoltak. Most ezt bepótolták, de már a következő, Rodolfó bűvész életével kapcsolatos kiállítást is szervezik.
A kiállítás kurátora dr. Mód László néprajzkutató, a Koszta József Múzeum munkatársa, a SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék adjunktusa kérdésünkre elmondta, hogyan állt össze a kiállítandó anyag, milyen tárgyakat tekinthet meg a látogató, illetve mit üzennek a mának ezek a tárgyak. (A választ a cikk alatt található videóból ismerhetik meg.)
Móra József, a szentesi önkormányzati képviselő a kiállításhoz kapcsolódó gondolatait osztotta meg a jelenlévőkkel. Véleményének kifejtése végén hozzátette: sokat lehet tanulni, okulni a kiállításból.
A kiállítást Dr. Simon András, az SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék vezetője nyitotta meg. Kifejtette: egy település életében nagyon fontos, hogy megismerje múltját, ezen belül az egykor ott kialakult kultúrákat, néprajzi hagyományokat, mert ez nem csak a szülőváros szeretetét erősíti, hanem akár útmutatást adhat az életvitel harmonikus megvalósításához is.

 

Vélemény, hozzászólás?