Hírek Kiemelt hírek Támogatott tartalom

Így hat a műanyagszennyezés az életünkre

Támogatott tartalom

Úszó szemétsziget az óceánokon. Eldobált, a szelektív szemétgyűjtőt elkerülő palackok tömegei. Mikroműanyag a tenger legmélyebb és a Föld legmagasabb pontján. Szinte menekülni sem lehet a minket körülvevő, műanyagból készült tárgyak özönétől. De pontosan mi is a baj ezzel a rendkívül elterjedt anyaggal?

A műanyag előállítása környezetszennyező

A gyártás során használt technológia – például a hidraulikus repesztés – vagy az ennek következményeképp fellépő problémák, a vegyi szivárgás, a mérgező gázok felszabadulása emberre és környezetére is negatív hatásokkal járhat. A  műanyag előállításához nyers olajra van szükség, ami további mínusz pontokat jelent környezeti szempontból.

Mindent ellep a műanyag

Míg 1950-ben 2,3-at, 2015-re már 448 millió tonnányit állítottunk elő műanyagból. A növekedés exponenciális, és szakértők a legutóbbi adat megduplázódásával számolnak a 2050-es évek elejére. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az utóbbi 15 évben keletkezett a ma fellelhető műanyagból készült tárgyak fele, akkor már nagyobb képet kaphatunk az
emberiségnek a műanyag iránti szenvedélyéről. A Földünk is erről a túltermelésről árulkodik: műanyag nyomait mutatták ki a Himaláján ugyanúgy, mint a 10 994 méter mélyen húzódó Mariana-ároknál. Egy lakatlan, csendes-óceáni területen, a Henderson-szigeten műanyag tárgyak óriási mennyiségét találták meg.

Súlyosan veszélyezteti a tengeri élővilágot

Csaknem 700 tengeri állatfajra jelent rendkívüli élettani fenyegetést a vizekbe került műanyag. Sőt, ezen fajok majdnem ötöde egyenesen veszélyeztetett fajnak számít. Egyelőre még nincs általános megoldás a tengerekben, óceánokban úszó műanyagok eltávolítására. Emiatt a biológusok vizsgálata szerint a világ tengeri madarainak 90%-ában, a tengeri teknősök csaknem a felében, sőt, még bálnákban, valamint az ökoszisztéma fontos, mikroszkopikus résztvevőjében, a zooplanktonokban is kimutatták a testükbe jutott, emészthetetlen műanyagot, illetve mikroműanyagot. Ha a folyamatokon nem változtatunk, akkor 2050-re valószínűleg nagyobb lesz a vizekben lévő műanyag össztömege, mint a benne élő halaké.

A műanyagok (csaknem) örökké élnek

1992-ben valahol Hong Kong és az USA között eltűnt egy szállítóhajó, amely 28 000 darab gumikacsát szállított. A játékok 20 évvel a baleset után, sőt napjainkban is feltűnnek, ahogy partra mossa őket az áramlat – de a legmegdöbbentőbb az, hogy a műanyagból készült állatok meglehetősen jó állapotban vannak! Sajnos általában csak a műanyagok kis része biológiailag lebomló vagy újrahasznosítható. A műanyag szinte halhatatlan anyagnak számít,
amely magát az emberiséget is túlélheti.

Mivel tehetünk mi a környezetünkért?

Vásároljunk, fogyasszunk tudatosan: döntsünk olyan termékek mellett, amelyek újrahasznosítható anyagból készülnek, és próbáljuk felszámolni a háztartásunkban egyszer használatos műanyag tárgyakat!

A környezettudatosság következő lépcsőfoka, hogy a természettel még inkább harmonikus, hosszú távú kapcsolatra törekedve a napenergiát választjuk. A megújuló energiát hasznosító napelemes rendszerek nemcsak környezeti szempontból jelentősek, hanem amellett, hogy 100%-ban kiválthatják a villanyszámlát, még az ingatlan értékét is megnövelik.

Vegye fel a napelemek telepítésében, működtetésében nagy szakértelemmel rendelkező
Optimum Solar Kft.-vel a kapcsolatot! Tekintse meg új csomagajánlataikat és kérjen egyedi
árajánlatot – akár 24 órán belüli visszaigazolással.

További részletek és kapcsolatfelvétel: www.optimumsolar.eu

Vélemény, hozzászólás?