Csongrád Hírek

Interaktív előadás a csongrádi főesperesség történetéről

múzeum

Szent László idejében alapították és egészen 1993-ig létezett a csongrádi főesperesség. A mintegy 800 évet felölelő időszakról Pálinkó Máté tartott előadást a csongrádi Tari László Múzeumban.

Ma már a Tisza bal partján, a folyó árterében található Ellésmonostor mellett állt az egykori főesperesi templom – derült ki a fiatal kutató előadásából. Ezt sokáig temetőkápolnának hitték, a monostor helyreállításakor nem állították helyre. A középkorban a váci püspökséghez tartozott a csongrádi főesperesség, melyet először írásban 1271-ben említettek. Feltételezhetően területe nagyjából megegyezett a középkori Csongrád vármegyével, amely nem egyezik a mai megye területével, akkoriban Nagykőröstől Szabadkáig tartott.

Az érdeklődők a múzeum állandó kiállításából származó darabokat is kézbe foghattak, egy szarkofág darabját, apró corpusokat, melyek a 9-es években kerültek elő Ellésmonostor feltárásakor. A csongrádi főesperesség területén 5 monostor épült: a legismertebb Szer monostora, Ellésmonostor Csongrádnál, Pálmonostora, Bugac monostor és Dorozsma.

A főesperesség évszázadokon keresztül működött, túlélte a török hódoltságot, majd 1993-ban szűnt meg.

múzeum
múzeum
múzeum
múzeum
múzeum
múzeum
múzeum
múzeum
múzeum
múzeum
navigate_before
navigate_next

 

Vélemény, hozzászólás?