Kiemelt hírek Szentes

Irodalmi titkokról – a múzeumban

Ráfiné Gáspár Annamária, a Szentesi Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola magyar-francia szakos tanárnője március 29-én, a Koszta József Múzeumban tartott előadást, melyben Szabó Magda írói arcait villantotta fel. A tanárnő a Kossuth-díjas magyar író, A Sziluett című “alkalmi darabját” helyezte témája fókuszába, amely Vörösmarty Mihály millenniummal egybeeső 200. születési évfordulójára készült el, és nyolc jelenetben (medajjonban) ábrázolja a költő életét és halálát.

 

Ebben a dramatikus kaleidoszkópban a nagy költő nem csupán szellemóriás és teremtő zseni, hanem a maga korának megfogalmazója, rezonőrje, ahogyan Szabó Magda mondja: “hárfahúrja”. Vörösmarty sziluettje a kor történelmének, egész magyar világának képe. Szabó Magda a haldokló költő csapongó emlékezése szerint nyolcféle emberi környezetben, nyolc különböző időszakban mutatja meg Vörösmartyt: a halála napján 1855-ben, majd öt évvel előbb a katonai bíróság előtt, azután a Perczel gyerekek nevelőjeként, a Fóti dal szerzőjeként, kisgyermekként a nyéki szülőházban, A merengőhöz alkotójaként, a szabadságharc debreceni epizódjában, valamint pályakezdőként, vagyis a Zalán futása megjelenésekor.

Az előadó  A merengőhöz című vers elemzésén keresztül idézte elénk az Szabó Magda érzés-világát (is). Ebben segítségére volt férje, Ráfi Péter, aki egy dialógus részlet felolvasásában „játszotta el” Vörösmartyt.

A vers tulajdonképpen nem is az író szerelméhez, Laurához írt szerelmes költemény, hanem a költő saját magát akarja meggyőzni ennek a szerelemnek az igazságáról. Végül is ez a felfedezés sarkallta Szabó Magdát arra, hogy mindent megtudjon Vörösmartyról, amit írt, amit róla írtak, és amit csak tudni lehetett róla, koráról, környezetéről, barátairól, nemzedékéről.

 

Ez a hangulatos kis előadás a résztvevőket visszaringatta a 19. századba, annak ma már romantikus világába, életformájába. A Húsvéti ünnepek előtt egy kellemes kikapcsolódást, értékes feltöltődést adó programnak lehettünk részesei.

 

Vélemény, hozzászólás?