Hírek Kiemelt hírek Szentes

Ismerkedés a kulisszákkal (is)

A ‘Kulturális Örökség Napjai’ keretében szeptember 17-én színház-látogatást szerveztek a Tóth József Színház és Vigadóban, ahol az érdeklődők végigsétálhattak az intézmény termeiben, a színpadon, és a mögött is.
A színház tevékenységét, annak történetét, a nemrégiben eszközölt felújítás részleteit, valamint a működésük jelenlegi rendszerét Szojka Cinthia, a színház művészeti vezetője ismertette.
Rövid színház-történeti előzmény:
Már az 1890-es évektől kezdve igény jelentkezett Szentesen egy korszerű szálloda és vendéglő építésére.
A város központi részén csupán a Zöldkoszorú vendégfogadó és kocsma állt, mely több szempontból is a legsúlyosabb kifogás alá esett. Bezárása siettette az új épület megvalósítását.
A városi képviselő-testület által kihirdetett tervpályázatra 15 pályamű érkezett. Az első díjat Komor Marcell budapesti építész nyerte el, egyúttal megbízták a tervezőt a kivitelezés műszaki vezetésével is. A több ütemben végzett építkezés 1900 őszére fejeződött be. Lakos Imre polgármester az építkezés folyamán jelentette be, hogy a magyaros szecessziós stílusú építményt a legmagyarabb költőről, Petőfi Szállóra keresztelik el. A tekintélyes saroképület földszintjén kávéház, sörcsarnok, étterem, az emeleten lakás, 33 vendégszoba és egyéb helység kapott helyet. Az udvari szárnyban a színházterem nyert elhelyezést.
Komor Marcell, Lechner Ödön tanítványaként a századforduló jellegzetes építészeti stílusának folytatója. Az architektúra stílusjegyei a népművészet formaelemeit idézik. A tetőzet bádogdíszei, a homlokzat csipkézett balluszteres erkélyei, tulipános ornamentikája a századforduló magyar építészetének jelentős alkotásává tették az épületet.
1909-ben a színháztermet Szentes jeles szülöttéről, Tóth Józsefről, a Nemzeti Színház jellemszínészéről nevezték el.
Az 1930-as és 1960-as években több felújítást és átépítést végeztek az épületen.
Mai állapotában 2021. szeptember 4-én adták át a szentesi Tóth József Színházat és Vigadót.
A látogatók az előcsarnokban megtekinthették (a most megnyílt) Szücs Gábor amatőr festőművész, 53 képből álló kiállítását.

Vélemény, hozzászólás?