Kiemelt hírek Szentes

Ismerkedés az Izraelita temetővel

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület október 26-án tartotta meg a soros Körséta programját Szentesen, a csak néha látogatható Izraelita temetőben. A hagyományokat folytatva a Halottak Napja tiszteletére temetői sétát szerveztünk – vezette be a találkozót Matkócsik Pál Ferenc, az egyesület elnöke.

Ezúttal a helyszíni kalauz dr. Stern Sándor, illetve Baranyi László temető gondnok volt, akik kezelik, gondozzák a temetőt.

A temető előtti téren dr. Stern Sándor vázolta az Izraelita temető történetét, majd beszélt az izraelita temető cinterméről (ravatalozójáról), amely még ma is (igaz nagyon ritkán) az izraelita temetői szertartások helye volt. Az 1929-ben épült szecessziós stílusú épület a szentesi Dobovszky József István építész utolsó megvalósult terve volt.

A jelenlévők azt is megtudhatták, hogy az európai kulturális örökség részét képező, Magyarország területén található zsidó sírkertek, sírhelyek – így a szentesi is – felújításra szorul, bár önerőből is igyekeznek ezt a jelentős kulturális örökséget megóvni.

A szép számú érdeklődő megtekinthette a cintermet, a temető belsejét, annak felosztását, valamint a közepén található hősi falat.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3190833310987804

Vélemény, hozzászólás?