Hírek Kiemelt hírek Térség

Ismét harmadfokú hőségriadó van érvényben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót adott ki az ország egész területére 2021. július 26-án (hétfő) 12.00 órától 2021. július 30-án (péntek) 24:00 óráig.
Harmadfokú hőségriadót akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Ne feledkezzenek meg a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni. A szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.
Az átlagosnál melegebb időjárás megterheli az egészséges szervezetet is, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat. Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intjük a meleg okozta dekoncentráltság miatt. Akik szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.
Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A légkondicionálóval felszerelt helyiségek listáját itt találja, azokat nyitva tartásuk függvényében bárki igénybe veheti:
Szentes Ipartelepi út 2-6 LIDL áruház
Szentes Tóth József utca 10-14. Művelődési és Ifjúsági Ház
Szentes Csongrádi út 67 Parkcenter üzletsor (Takko, Kik, Jysk, Aldi)
Szentes Kossuth utca 29-31 Penny Market
Szentes Alsórét 258 TESCO
Az ország keleti felében (így térségünkben is) jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben, az ott lévő erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében még a kijelölt tűzrakóhelyen sem szabad tüzet gyújtani. Otthon bográcsozni és grillezni szabad, de egyetlen percre se hagyjuk magára a tüzet. Idén már 6425 tűz volt a szabadban, 7600 focipályányi terület égett le.

Vélemény, hozzászólás?