Csongrád Hírek

Ismét látogatható a Piroska-kiállítás

Dr. Piroska János (1894 – 1987) nemcsak Csongrád nagy tiszteletben álló polgármestere volt, hanem nagyszerű festőművész is. Családja a városnak adományozta számos alkotását, ezek a Csongrád Galéria állandó gyűjteményének részei. Március 24-ig ismét megtekinthetőek romantikus akvarellképei.

navigate_before
navigate_next

Piroska János 1922–1926 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola tanult, majd 1930-ban jogi doktori címet szerzett a szegedi Ferenc József Tudományegyetemen. 1933-tól 1941-ig Csongrád polgármestere volt. Irányításával vált korszerűvé a város képe; része volt a mai városháza arculatának kialakításában, a Kossuth és a Szentháromság tér megtervezésében. A Piroskák a 18. század végén az erdélyi Csókfalváról települtek Csongrádra – talán éppen ezért jelennek meg a csongrádi városháza homlokzatán erdélyi motívumok, hiszen a polihisztor polgármester részt vett a tervezésben. Az ő idejében épült a református templom, a bor közraktár, a villanytelep is, csatornázták és parkosították a várost.

Polgármesteri működése miatt népbíróság elé állították, 1952-ben családjával együtt a hortobágyi munkatáborba internálták. 1956-ban, rövid időre vállalt közéleti szereplése miatt letartóztatták. Hosszú ideig nem szerepelhetett tárlatokon, elszigeteltsége csak a hetvenes évek végén oldódott fel. Csongrádon élt. Bár közéleti működése mellett is festett, csak élete utolsó három évtizedében bontakozott ki festői munkássága. Az alföldi piktúra különös sorsú, sajátos festői ízlésű, magányos utat járt képviselője, aki munkáiban az akvarellfestés romantikus ihletettségű, expresszív hevületű 19. századi mesterségbeli hagyományát vitte tovább. Nagyméretű festményein, a Tisza-melléki alföldi tájak, az árterek világa, a halászok, vízen járók, a kétkezi munkások élete, a népéletkép-ábrázolások hagyománya jelenik meg. Műveit az ösztönös festésmód és a technikai bravúrok alkalmazása teszi egyénivé. Az egri akvarell biennálék, a vásárhelyi tárlatok sokszoros résztvevője volt.

 

Vélemény, hozzászólás?