Kiemelt hírek Szentes

Ismét lesz technikum Szentesen

A HSZC szentesi Pollák Antal Szakgimnázium és Szakközépiskola november 6-án tartotta meg a következő tanévet előkészítő Nyílt Napját, melyen nagyon sokan jelentek meg. Talán érthető az érdeklődés, hiszen már elterjedt a hír, hogy a 2020/ 2021-es tanévtől kezdve beindul a technikumi képzés Szentesen, ebben az oktatási intézményben is.

Kovács Attila, az iskola igazgatójának tájékoztatójában ez kapta a „főszerepet”. A gazdaság visszajelzése alapján a szakgimnázium helyett a technikum elnevezés kerül bevezetésre – mondta. Nevében jelzi a végzettséget, mivel az itt végzettek technikusok lesznek. A képzés egységes szervezése, dualitása és felsőoktatáshoz való erősebb kapcsolása indokolttá teszi a változtatást.

A technikusképzés 5 éves. Az első két év ágazati ismereteket adó képzése után a második ciklusban duális képzés folyik. A képzés időszakában a tanulószerződés átalakul munkaszerződéssé amely a képzés alatt jövedelemhez juttatja a tanulót.

A négy kötelező közismereti tárgyból tesznek érettségit a diákok, a technikusi szakképesítés szakmai vizsgája lesz egyben az ötödik érettségi tárgy. Így a technikumi diák a 13. év végi sikeres vizsga után két végzettséget igazoló bizonyítványt kap. Kézhez kapja az érettségi bizonyítványát, és a technikusi végzettségét igazoló oklevelét.

A technikumban megszerzett tudás megteremti a lehetőségét, hogy a jó eredménnyel végzettek a szakmai vizsgájuk eredményeként plusz pontokat kapjanak a felvételin, beszámítható kreditekkel tanulhassanak tovább a felsőoktatásban azonos ágazaton belül.

A technikumban tanuló diákok szakképzési ösztöndíjat kapnak.

A “Pollák” képzései a 2020/2021-os tanévben:

A szakgimnáziumi hagyományainkra épülő új iskolatípusban várjuk a diákokat az alábbi ágazati technikumi képzéseinkre.
+ Informatika és távközlés ágazat:
Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus
Kódszám: 6010
Szoftverfejlesztő és tesztelő
Kódszám: 6020
+ Elektronika és elektrotechnika ágazat:
Erősáramú elektrotechnikus
Kódszám: 6030
Ipari informatikai technikus
Kódszám: 6040
Elektronikai technikus
Kódszám: 6050

Ezek 5 éves képzések, amelyek érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárulnak.

Az általános tájékoztató után a résztvevők (gyerekek és szüleik) – három csoportra osztva – bepillantást nyerhettek az egyes képzési formák gyakorlatába.

Nyitott Kapuk – a Pollákban: 2019. november 14-én 8:30-kor

Képmelléklet:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3224028421001626

Vélemény, hozzászólás?