Csongrád Hírek Kiemelt hírek

Itt mindenkinek volt sütnivalója

Egyre népszerűbb az otthoni kenyérsütés, de valljuk be, nem mindenkinek sikerül első nekifutásra, ez pedig elveheti a kedvünket a további próbálkozásoktól. Van, aki ételallergiája miatt dönt a házi kenyérsütés mellett, van, aki pedig azért, mert szereti tudni, mi kerül a tányérjára.

navigate_before
navigate_next

 

Ezek az érvek is előkerültek, amikor a Dr. Eke Károly Regionális Képző- és Átképző Központ Alapítvány tagjai arról döntöttek, hogy kenyérkészítő tanfolyamot hirdetnek. Az egészséges életmódot, étkezést, biokultúrát szem előtt tartó alapítvány szervezett már sajtkészítő tanfolyamot is, és az igényeket felmérve döntöttek úgy, hogy most a kenyérkészítés rejtelmeibe avatják be a jelentkezőket. Mintegy tizenöten gyűltek össze vasárnap délután, készítették a kovászt, dagasztották a tésztát, formázták a kenyeret Lakatos János pékmester irányításával. Meglepően sok férfi vett részt a tanfolyamon, persze többen feleségükkel együtt érkeztek, de volt egy általános iskolás korú fiatalember is, aki gyakorlott mozdulatokkal gyúrta a tésztát, látszott rajta, hogy nem először csinálja.

  • Tudják-e, kire mondták azt régen, hogy nincs sütnivalója? – tette fel a mester a kérdést. – Akinek nem volt kovásza. Azokra a fiatalasszonyokra mondták, akik nem voltak előrelátóak, és nem tettek el darabot a tésztából a következő sütéshez kovásznak, és szégyenszemre a szomszédból kellett kölcsönkérniük. Ma már ilyen kellemetlenséggel nem kell szembenézniük a tapasztalatlan háziasszonyoknak, de a tanfolyamon résztvevők azt is megtanulhatták, milyen előnyökkel jár, ha van otthon egy kis kovász a kenyérkészítéshez.

Nem készült két egyforma kenyér, hiszen ki rozslisztet, ki fehérlisztet, ki teljes kiőrlésűt használt. A pékmester útmutatásai alapján magok és pelyhek is kerültek a tésztába, ezeknek jótékony hatásairól is mesélt Lakatos János.

Amíg kelt a tészta az egyik résztvevő, Marika néni, aki gluténérzékenysége miatt nem fogyaszthat hagyományos, búzalisztből készült kenyeret, megkóstoltatta a maga sütötte gluténmentes kenyerét, majd tanácsokkal látta el a többieket, hogyan kell készíteni, kiemelve: nem kell megijedni, ha erre kényszerül az ember.

Az elkészült tésztákat volt, aki hazavitte és otthon sütötte meg, de lehetőség volt rá, hogy ott helyben is elkészüljön. A pékmester a sütési hőmérséklethez, időhöz is ellátta tanácsokkal a résztvevőket, akiknek vasárnap este frissen sült házi kenyér illatozott az asztalán.

Vélemény, hozzászólás?