Hírek Kiemelt hírek Szentes

Izraeli delegáció Szentesen

Szentes izraeli testvérvárosa, Hof Ashkelon delegációja február 21. és március 1. között a Kurca- parti várossal és annak régiójával ismerkedett. A Maozia Segal, alpolgármester által vezetett küldöttség látogatásának alapvető célja a helyi szociális háló tanulmányozása volt. Ennek kapcsán február 28-án a Szentesi Gondozási Központ Nagyörvény utcai Klubjában egy szenior-foglalkozással ismerkedtek meg, majd tájékoztatást adtak eddigi programjukról.

A foglalkozást Kovácsné Gila Erzsébet, a Gondozási Központ Közösségi és Nappali Pszichiátriai Ellátásának szakmai vezetője tartotta. Ez egy tematikus tréning, melynek során a mozgás, a zene, a ritmus segítségével a résztvevők rövid- és hosszú távú memóriáját kívánják stabilizálni, fejleszteni.

 

A foglalkozást megtekintette Slomo Natan izraeli szociális ügyintéző is, és dicsérte a foglalkozásvezetőt, annak kreativitását, hozzátéve: ezt ők is alkalmazni fogják saját hazájukban.

Szirbik Imre polgármester a tájékozatón elmondta, hogy 1998 májusban kezdődött a kapcsolat, és azóta sokrétű együttműködésre törekedtek, de leginkább a szociális munka közös végzésében mutatkoztak eredmények. Már eddig is jártak kint szentesi szociális munkások a Földközi tengerhez és a Gázai övezethez közeli településen, és most határoztak arról, hogy egy újabb csoportot fogadnak.

Maozia Segal, Hof Ashkelon alpolgármestere (maga is háborús rokkant) a harcok okozta tragédiák között végzett szociális munka sajátosságait vázolta, hangsúlyozva: ebben a tevékenységben legfontosabb a szoros kapcsolat kiépítése és a szív…

 

Dr. Chomiak Waldemar, a szentesi önkormányzat Szociális és Egészségügyi Bizottságának elnöke szerint a testvérvárosi kapcsolatok ápolása során is nagy szükség van a szívre, és úgy érzi ezt mind a két fél így látja. Elmondta, hogy büszke a Szentesen, a szociális szférában dolgozók eredményes tevékenységére, amit az is bizonyít, hogy tavaly a Családsegítő Központ és a Hajléktalan Szálló munkáját is magas szintű szakmai elismeréssel jutalmazták.

ÖsszefoglalvaMaozia Segal nagyon gyümölcsözőnek ítélte meg a két város közötti együttműködést, hasznos volt az itt tartózkodásuk, és a kapcsolat szorosabbá tételén dolgoznak a jövőben is.

A delegáció az egy hetes tartózkodása alatt részt vett a szentesi városi farsangon, jártak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Szikszón (mezőgazdasági együttműködésről tárgyaltak), ellátogattak Hódmezővásárhelyre (a Zsinagógába), Szegedre (a Dómba), és Lakitelekre.

 

Vélemény, hozzászólás?