Hírek Kiemelt hírek Térség

Járási területfejlesztési koncepció készült

Szentesen, a Közös Önkormányzati Hivatal konferenciatermében február 23-án a járási települések polgármesterei közös sajtótájékoztatót tartottak. Itt adták át a településfejlesztéssel kapcsolatos javaslataikat a Csongrád – Csanád Megyei Önkormányzat elnökének, Gémes Lászlónak.
Csongrád – Csanád Megyei Önkormányzat területfejlesztési programja véglegesítés előtt áll. A Szentesi járás települései összefogtak és hálózati szemléletű tervezéssel készítettek kiegészítő javaslatot állítottak össze a Csongrád – Csanád megye területfejlesztési programjának stratégiai és operatív programrészeihez a 2021 – 2027 időszakra vonatkozóan.
Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere köszöntötte a megjelenteket, Gémes Lászlót, valamint a járási települések polgármestereit Vágó Miklóst, (Árpádhalom), Szénászky Zsoltot (Nagytőke), Kabai Mátyást (Eperjes), Szabó Istvánt (Derekegyház), Szebellédi Endrét (Nagymágocs), Szabó Tibor Györgyöt (Szegvár) és Faragó Ferencet (Fábiánsebestyén alpolgármesterét).
A szentesi városvezető bevezetőjében beszélt a tavaly novemberben Derekegyházon történt első találkozásról, ahol elkezdődött a közös Szentes Járási Gazdaságfejlesztési program kidolgozása. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a jövőben fontos lenne, hogy a megye északi része kapjon az eddigieknél nagyobb hangsúlyt a fejlesztések terén, így teremtve egyensúlyt a megye egészében.
Gémes László a következő ciklusra (2021-2027) szóló a Csongrád-Csanád megyei Területfejlesztési Program Plusz (TOP plusz) részleteit ismertette. Ebben egyebek mellett szerepel a magyartési, valamint a Szarvas felé vezető út megyei szakaszának felújítása. Értékelte a szentes járási kezdeményezést, megvalósítását kész elősegíteni. ” A megyén azokat a pontokat keressük, ami összeköt minket” – fejezte ki álláspontját Gémes László.
Gémes László itt ismerteti teljes egészében a TOP Plusz megyei programot, a linkre kattintva meghallgathatja:
A járási programmal a megyei tervezést kívánják segíteni, továbbá ahhoz illeszkedve tették meg javaslataikat – ezt már Bocskay István, a tervezési munkák szentesi megbízott koordinátora mondta a tájékoztatón. Hozzátette: a tervezési feladatokat 18 ember végezte, akik hálózati rendszerben gondolkodtak, vagyis szerves egységben kezelték az egyes települések fejlesztési elképzeléseit.
A települések polgármesterei aláírták a tervezési-fejlesztési programot, és képviseletükben Szabó Zoltán Ferenc átnyújtotta a megyei közgyűlés elnökének.
Szebellédi Endre, Nagymágocs polgármestere hozzászólásában elmondta: ez egy járási koncepció, melynek megvalósításában Farkas Sándor a térség országgyűlési képviselője is koordinátori feladatokat vállalt. Polgármester társai nevében is kérte a megyei közgyűlési képviselőket, hogy lobbizzanak e célok megvalósításáért.
A Szentes Járási települések összedolgozott településfejlesztési javaslatai a közeljövőben megjelennek a települések hivatalos honlapjain is.

Vélemény, hozzászólás?