Hírek Kiemelt hírek Szentes

Játékosan (is) értékelnek a református iskolában

Már sok mindent megszokhattunk, ha a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskolában folyó munkáról, kreatív tanítási módszereikről hallunk: például a modul és projekthetek rendezése (tanéven belül háromszor is); matematika és az informatika oktatás szerves egységbe foglalása; a pénzügyi nevelés bevezetése és még sorolhatnánk.
Ebben a tanévben egy újabb ‘innovációt’ vezet be az intézmény, mégpedig az új játékos értékelési rendszert, amelyet – kísérletképp – egyelőre az ötödik évfolyamon valósítanak meg.
A módszer lényege nagyon röviden: a matematika és magyar tantárgyak tanulása során a szaktanárok előre megbeszélt szabályok alapján pontokat adnak a tanulóknak. Kaphat pontot a diák például a házifeladat elkészítéséért, a tanár által kiadott szorgalmi feladatok elvégzéséért, egyéb szorgalmi feladatokért, kiemelkedő órai munkáért. A tanár online felületen a pontokat naprakészen rögzíti.
A megszerzett pontokkal pedig a tanuló önállóan gazdálkodhat. Jelvényeket, és dekorációs elemeket vásárolhat. A jelvényekkel akár a kapott érdemjegyén is tud javítani: a két pontot érő jelvényért megveszi mondjuk az ötös dolgozatából(hoz) hiányzó két pontot – így a négyesből ötös dolgozat is lehet. Ha dekorációs elemet vásárol a diák, akkor a saját maga házát növelheti díszítheti, csinosíthatja. A további lehetőségeket a módszer szabályait rögzítő, és azt az érintetett gyerekekkel megismertetett Játék Szabályzat részletesen leírja.
Az egész játék egy (részben) zárt rendszerben, az interneten vizuálisan 3D-ben is folyamatosan figyelemmel kisérhető, a diák tehát naprakészen tudja: eddig hogyan teljesített, mit vásárolt, miket vásárolhat még, hogy szerepel a csoportban.
A játék elkezdődött, várhatóan az első félév végén zárul. A csoportok első helyezettjei majd akkor megkapják az elsősorban erkölcsi elismeréssel járó “Bölcs Bagoly” címet. Az érintett diákok, az ez ügyben történt első találkozáskor nagyon kedvezően álltak a “játékhoz”, már induláskor tervezgették a játék során megteendő lépéseiket.
A játék zárásakor beszámolunk az eredményről, ami azért is izgalmas, mert ilyen módszertani elemet még nem vezetett be az ország egyetlen iskolája sem.

Vélemény, hozzászólás?