Kiemelt hírek Szentes

Javaslatok a szentesi városatyáktól

A szentesi Fidesz frakció tagjai hozzávetőlegesen 200 millió forintos értékben javasolják a város költségvetési tételeinek átcsoportosítását a járványügyi helyzettel kapcsolatos egészségügyi védekezés és a gazdasági hatások kezelése érdekében.

Ahogy fogalmaztak: a jelenlegi helyzetben, a problémák megoldása érdekében mindenkinek egyaránt tennie kell, saját lehetőségeinek és szakterületének megfelelően, az önkormányzati képviselőnek pedig ebben a helyzetben is felelős példával kell elől járniuk.

Bujdosó Tamás kijelentette: úgy gondolják, hogy az önkormányzati képviselők társadalmi szerepvállalása kiterjed arra is, hogy a település jelene és jövője érdekében példával járnak elől és konstruktív javaslatokat tesznek annak érdekében, hogy a város anyagi forrásainak az átcsoportosításával hatékonyan tegyenek a jelenlegi helyzetben.

– Mindannyian tudjuk, a 2020-as év nagy kihívásokat állított elénk a márciusban Magyarországon is megjelenő koronavírus okozta megbetegedések és az ahhoz kapcsolódó gazdasági hatások miatt. A jelenlegi helyzetben, a problémák megoldása érdekében mindenkinek egyaránt tennie kell, saját lehetőségeinek és szakterületének megfelelően, hiszen közös ügyünk a járvány lassítása, megállítása és gazdasági hatásainak kezelése – fogalmazott Bujdosó Tamás.

Ezért frakció-beli társaival Dr. Rébeli-Szabó Tamással és Kovács Jánossal konkrét, konstruktív javaslatokat tettek a polgármesternek Szentes költségvetésének módosításáról, az anyagi források átcsoportosításáról.
Véleményük szerint április 1-től az önkormányzati képviselők, azaz a képviselő-testület minden tagjának havidíja bruttó 50 ezer forintra, a külsős bizottsági tagok díjazása bruttó 10 ezer forintra csökkenjen a
járvány idejére, míg a felügyelő bizottsági tagok díjazása szüneteljen a gazdasági helyzetre való tekintettel.
A beadványban szerepel, hogy a képviselői keretek, teljes egészben legyenek elvonva a képviselőktől és a költségvetés hiányára legyenek fordítva; a sportra, kultúrára szánt összeg 60 százalékra, a városmarketingre és idegenforgalomra szánt összeg 20 százalékra mérséklődjön, és teljes mértékben vegyék ki a költségvetési sorokból a testvérvárosi kapcsolatok fenntartására elkülönített összeget.

– A nem létfontosságú beruházások idei évre vonatkozó elhalasztása is szerepel koncepciónkban, melybe beletartozik a városháza idei évre tervezett felújításának, az idegenforgalmi táblák felújításának, a Hősök fala megépítésének elhalasztása.

Ezen felül elodázható a karácsonyi díszkivilágítás fejlesztése, a Kertészek terén öntöző rendszer, a Hősök erdejében kút, a Horváth Mihály Gimnázium étkező, a Labdarugó Klubházban az 1. emeleti szint, valamint a Kurca parti pavilonnak a kialakítása és a közterületi térfigyelő kamerák számának növelése – fejtette ki Bujdosó Tamás.

A gazdasági szakember szerint a fennmaradó gazdasági forrásokat a helyi vállalkozók nem lakás céljára használt bérlemények bérleti díjának és a szociális bérlakásban élők lakbérfizetési problémáinak kompenzációjára (ha a válsághelyzet befolyásolta azokat), az esetlegesen az önkormányzatnál és intézményeinél fellépő elbocsátások megakadályozására, valamint a helyben esetlegesen kialakuló elbocsátási hullámban érintettek megélhetési problémáinak sürgősségi áthidalására, egyszeri támogatási összeg biztosítására fordítandó biztonsági alap létrehozása kell fordítani.

A javaslatot személyesen adták át Szabó Zoltán Ferenc polgármesternek, és rövid megbeszélést is folytattak. Már volt tárgyalás a költségvetés módosításával összefüggésben, ezek a részben új javaslatok közös egyeztetést követően nagyrészt beépíthetők – mondta a város polgármestere.

Vélemény, hozzászólás?