Hírek Szentes

Javított a Fidesz az 5 évvel ezelőtti eredményén, de nem eleget

Ahogy arról a Hír45-ön beszámoltunk a JÖSSZ polgármester és jelöltjei nyerték meg a helyi választást Szentesen. A Fidesz-KDNP részsikere az, hogy megakadályozta a tarolást, ahogy az 5 éve történt.

A polgármester által vezetett, baloldali színezetű JÖSSZ 10 politikust küld az új testületbe. Nyolc egyénit nyertek meg és kapnak egy helyet a kompenzációs listáról is. Valamint Szabó Zoltán polgármester is velük szavaz majd a közgyűlésben.

A Fidesz két körzetet megnyerve, Farkas Nikolett és Bakó Dániel által, a kompenzáció listás mandátumokkal együtt összesen négy hellyel rendelkezik majd. A Mi Hazánk szintén a kompenzációs listán kerül be, Lénárt Jenő személyében. Ilyenre először van példa Szentesen.

Amit viszont megnyert a Fidesz-KDNP, az a Csongrád-Csanád vármegyei lista. Itt ugye a pártokra lehetett voksolni. A 19 mandátumból 10-et nyertek el, a második helyen a Mi Hazánk végzett 5 mandátummal, a 2-2 jutott a Momentumnak és a DK-nak. Az MSZP hoppon maradt.

Ami talán még érdekesebb, hogy Szentesen hogyan alakult ez a voksolás. Ez lehet ugyanis tanulságos a 2026-os választásra. Ezt magasan a Fidesz-KDNP nyerte Szentesen, de figyelemre méltó a Mi Hazánk második helye.

  • Fidesz-KDNP 45,39 százalék
  • Mi Hazánk 21,33 százalék
  • Momentum 13,32 százalék
  • Demokratikus Koalíció 11,86 százalék
  • MSZP 8,10 százalék

A képet tovább árnyalja, ha megnézzük az EP-választás szentesi eredményeit.

Itt a Fidesz-KDNP 41,7 százalékot kapott, a TISZA 33,1-et, a harmadik helyen végzett a Mi Hazánk 8,8 százalékkal. Ebből az látszik, hogy a baloldali pártok szavazói, de a Mi hazánkosok jelentős része is ennél a voksolásnál a Magyar Péter-féle párttal tartott.

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert.

Vélemény, hozzászólás?