Hírek Kiemelt hírek Térség

Javulhat a klímahelyzet?

Jelen helyzetben az otthon maradás a legjobb, amit tehetünk. Ez nem csak az európai országokra igaz: Kínától kezdve Amerikán át most mindenhol ez az általános álláspont. A tömeges elszigetelődés azonban meglepő hatással lehet Földünkre is: Kínában a levegő aggasztó mértékű szennyezettsége miatt a lakosok mára már kezdték elfelejteni, milyen színű az ég.

Az elmúlt hetekben viszont szignifikánsan csökkent a légszennyezés, aminek köszönhetően újra láthatóvá vált a kék égbolt. Amerikában az óriási metropoliszok – mint Los Angeles, Chicago, New York, Seattle és Atlanta – környékén műholdakkal mérik az autós forgalom által kibocsátott gázok közvetlen hatását a légszennyezésre. A tavalyi évhez viszonyítva azonban idén márciusban drasztikusan csökkent a térségekben érzékelhető nitrogén-dioxid koncentrációja.

Úgy is fogalmazhatunk, hogy Földünk most fellélegzik, míg az emberiség jórészt a negatív következményekkel szembesül. Mit tanulhatunk azonban a mostani helyzetből annak érdekében, hogy hosszú távon is mérsékeljük káros hatásainkat a környezetünkre?

Az egészen biztos, hogy a légszennyezés mostani csökkenése az autós forgalom jelentős visszaszorulásának köszönhető. Attól függően, mennyi időre szűkül le a mostani életterünk, ennek akár hosszú távú hatása is lehet. A home office elterjedése most ugyan egy kényszer, de sok munkaadó és munkavállaló fog ráébredni, hogy a hagyományos irodai légkör nem feltétele a produktív munkavégzésnek. Amennyiben pedig a szervezetek a kialakult helyzethez alkalmazkodva berendezkednek a távmunkára, az a jövőben is csökkentheti az autós forgalmat és az ingázást – hosszú távon csökkentve a légszennyezést.

A légszennyezésen kívül egy másik fontos hozadéka a jelenlegi helyzetnek a mindennapi fogyasztásunk. Manapság elterjedté vált az a hozzáállás, hogy akár naponta leugrunk a boltba, vagy online megrendeljük, aminek éppen szükségét érezzük. Sokaknak így fejtörést okoz a napi bevásárlások átszervezése, hiszen most érdemes legalább egy hétre előre gondolkodnunk. Akik eddig nem vásároltak tudatosan, most rá vannak kényszerítve – ezt az új rendszert viszont könnyebb lesz megtartani is. A vásárlási szokásaink átalakulása pedig szintén hatással lesz Földünkre is, hiszen a termelésnek igazodnia kell a kereslethez.

Természetesen a jelen helyzet tényleges következményekről csak találgatni lehet, azonban úgy néz
ki, a klímahelyzet javulásnak indul – de fontos, hogy hosszútávon tegyünk érte!

Vélemény, hozzászólás?