Hírek Kiemelt hírek Szentes

Jég alá merültek – volna

Januárban, amennyiben az időjárási viszonyok lehetővé teszik a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred munkabúvárai jég alatti merülési gyakorlatot végeznek. Jèg helyett azonban most, a szokásos januári időjárástól eltérő, verőfényes napsütés fogadta őket a csongrádi Holt- Tiszán, ahol szinten tartó, hideg-vízi merülést hajtottak végre.

 

 

A katonabúvárok ezt a feladatot is ugyanazzal a felszereléssel végzik, mint amit a jég alatti merüléseknél használnak. A merülésvezetőnek és a biztosító búvároknak azonban fokozottan oda kell figyelniük a vízben lévő társukra, és ügyelni arra, hogy ne maradjon egyikőjük sem 20 percnél tovább a jelenleg 5 Celsius fokos vízben.

A merülést biztonsági okokból két, egymástól független búvárpalackkal, úgynevezett ikerkészülékkel hajtják végre, mert a hideg miatt nagyobb a meghibásodás esélye. Ilyenkor, úgynevezett full face, azaz teljes arcot védő maszkot használnak, ami megakadályozza, hogy arcbőrük közvetlenül érintkezhessen a vízzel.

 

A merülő búvár feladata az volt, hogy csónakból, kötélbiztosítással átkeljen egyik partról a másikra. Úszott a víz alatt, merülést biztosító társai pedig csónakból, kötéljelzésekkel irányították. A munkabúvároknak fontos, hogy extrém időjárási viszonyok között is begyakorolják a merülést, mert ilyenkor a különböző stresszfaktorok, a kihűlés, a hipotermia veszélyei fokozott megterhelést jelentenek szervezetüknek. Mindemellett jég alá merülésnél a nyílt vízi merüléstől eltérő, szigorúbb
rendszabályokat kell betartaniuk a zárt tér és a hideg víz miatt.

/Csné szds./

Vélemény, hozzászólás?