Kiemelt hírek Szentes

Jeles évfordulókra emlékeztek a Postapalotában

60 évvel ezelőtt helyezték üzembe a szentesi TV adót, az idén 30 éves a Szentesi Postapalota – ezek alkalmából emlékülést tartott a Dél-Alföldi Postatörténeti Alapítvány, a Postások Szakmai Egyesülete, és a Hírközlési Informatikai Tudományos Egyesület.

A szentesi Postapalotában (1. sz. Postahivatal, Kossuth u. 3.) november 23-án találkoztak a szakemberek, egykori és jelenkori vezetők, munkatársak, hogy emlékezzenek a postatörténeti jubileumokra, az egykori kollégákra, az elvégzett munkára, az elért eredményekre.

A program első felében előadások hangzottak el.
Verók István a szentesi 1. sz. Postahivatal egykori-, Borsos Ibolya jelenlegi vezetője 30 éves a Szentesi Postapalota tartottak közös előadást. Szóltak a Petőfi utcán létesült első ’nagy’ postahivatalról, felidézték a Kossuth utcán felépített jelenlegi postahivatalról (a Postapalotáról), ez utóbbi feladatairól, működéséről, lehetőségeiről.

 

Labát Pál László és Tóth László a szentesi és a sepsiszentgyörgyi hírközlési emlékekről beszélt.

Dr. Horváth László, a Puskás Tivadar Híradó Bajtársi Egyesület alelnöke a 175 éve született Puskás Tivadar munkásságát méltatta.

Ezt követően kötetlen beszélgetés formájában felidézték az 1959-ben épített szentesi TV adó 60 évét. A TV állomás egykori vezetője, Kis Lajos és munkatársai sok szép, sok küzdelmes, esetenként ma már megmosolyogtató élményt idézett fel.

A postapalota első emeletén található postatörténeti kiállítást közösen, Verók István kalauzolásával tekintették meg a jelenlévők.

A találkozó résztvevői délután folyamán a TV toronynál tettek látogatást, ahol Szabadkai Imre állomásvezető ismertette a szentesi TV adó és szerviz történetét.
Előadásából néhány gondolat.

A szentesi tévétorony jelenleg 235 méter magas, a korábbi 240 méteres magasságából 2008-ban antennacsere során 5 métert vesztett, azonban így is Csongrád megye legmagasabb építménye. A toronyból az Antenna Hungária sugározta korábban az analóg M1, TV2, RTL Klub csatornákat, jelenleg a digitális MinDig TV műsorait sugározza. Ezen kívül országos rádióadókat (Kossuth, Bartók, Petőfi, Dankó rádió adók) is sugároz. Az Alföld négy megyéjében, Csongrád, Békés, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun Szolnok megyékben vehető a toronyból sugárzott adás.

Beszélt az 1975. december 5-i toronytűzről is. A tv-tornyon 69 méter magasságban vágták ki a rádiótelefon-fülke ajtaját, de ezúttal kívülről befelé haladva. Három munkás kezdte meg az ajtónyílás kivágását kívülről egy pódiumról. A torony belsejében vizes rongyokat csavartak a kábelekre és további egy fő belülről egy tűzálló lemezt tartott a vágás irányába. Mivel a tv-torony belsejében számos kábel húzódott, a lehulló vasolvadék meggyújtotta a kábelek szigetelését és a kéményszerűen kiképzett toronyban a lángok gyorsan terjedtek felfelé.

Az ajtónyílás kivágásánál dolgozók még le tudtak mászni a külső létrán, azonban a torony csúcsán dolgozó másik három ember fent rekedt 220 méter magasan. Hiába küldtek értük helikoptert, a nagy szél miatt nem tudták őket úgy kimenteni. Meg kellett várniuk, hogy az oltás után valamennyire lehűljön a vasszerkezet, és azután maguk jöttek le a még forró toronyból.

Végezetül a TV állomás jelenlegi fejlesztéseiről és terveiről beszélt Szabadkai Imre

Képek a találkozóról:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3279813262089808

Képek a jubileumhoz kapcsolódóan:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3279801735424294

Vélemény, hozzászólás?