Csongrád Hírek Kiemelt hírek

Jó pap is holtig tanul

Már a negyedik időseknek szóló informatikai és nyelvi tanfolyam végén kapták meg oklevelüket csongrádi nyugdíjasok. 2014 óta mintegy 500 résztvevője volt a kurzusoknak, amelyeken számítógépes alapismereteket sajátíthattak el az „öreg diákok”, vagy éppen idegen nyelvi tudásukat frissíthették fel, mélyíthették el.

 

navigate_before
navigate_next

Most 69-en vették át az oklevelet azon a tanfolyamon, amelyet már negyedik alkalommal szervezett meg a Csongrád Városi Önkormányzat támogatásával Fábián György önkormányzati képviselő. A nyugalmazott gimnáziumigazgató 2014-ben kezdeményezte először a saját körzetében, a Bökényben élő időseknek a számítástechnikai alapokat megismertető tanfolyamot, amelynek akkora sikere lett, hogy alig zárult le az első, máris meg kellett szervezni a következőt is, de már az egész városra kiterjedően. Az oktatásban partnerre talált a város oktatási intézményeiben, hiszen termet, számítógépet biztosítottak, de segített a Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár és Tari László Múzeum is. Egyre több csoportot kellett indítani, hiszen mindig voltak kezdők, de a korábbi tanfolyamok résztvevői is szívesen tanultak tovább. A legtöbben azért, mert nem szeretnének lemaradni a technikai eszközök használatában, rokonok, gyerekek, unokák élnek távol tőlük, akár külföldön is, és így sokkal könnyebb a kapcsolattartás. Az őket oktató pedagógusok pedig arról számoltak be, hogy soha még ilyen érdeklődő, befogadó diákjaik nem voltak. Igény mutatkozott nyelvi tanfolyamokra is, így Fábián György azokat is megszervezte, egy német és két angol csoport tanult a téli hónapokban.

Az oklevélátadáskor Bedő Tamás polgármester kiemelte: a város megelőzte a kormány szándékait néhány évvel, hiszen az idősek ingyenes informatikai képzése a nemrég indult Digitális Jólét Program része, így a jövőben a város már nem indít hasonlót, mert a könyvtárban elérhető lesz ez a tanfolyam. A nyelvi kurzusokat azonban – mivel úgy látja, nagy igény van rá – a jövőben is támogatja.

A tanfolyam legidősebb résztvevője, Négyesi András 80 éves volt, de volt olyan „diák” is, Facsar Sándorné, aki már nyolcadik oklevelét vehette át, mert minden évben több lehetőséget is kihasznált a tanulásra.

Vélemény, hozzászólás?