Kiemelt hírek Szentes

Jól halad a színház-vigadó beruházás, van új vezetője

Az egykori Tóth József Színház felújítási munkálatainak állását mutatta be Szabó Zoltán Ferenc polgármesternek és vezető munkatársainak (valamint az újságíróknak) a beruházó cég, az Integrál Zrt vezetői, Bődi Péter vezérigazgató és Béni Csaba építésvezető, felelős műszaki vezető.

A tájékoztatón készült rövid videó-összeállítást a cikk alatt megtekinthetik, amelyben többek között a munkák jelenlegi állásáról, a várható színházi tervekről is hallhatnak.

Egyébként a beruházás összesen 1, 8 milliárd forintba kerül, mely TOP-os pályázatból és kormányzati támogatásból áll össze. A beruházás befejezésének várható időpontját Bődi Péter vezérigazgató 2020 decemberére jelölte meg. Szabó Zoltán Ferenc ehhez hozzátette: ha már ennyire elnyúlt a felújítás, akkor ezt a hátralévő pár hónapot már arra is használjuk ki, hogy megfelelő minőséget teremtsünk a beruházás minden elemében.

A város polgármestere bejelentette: Szebeni Zoltán középiskolai tanárt bízta meg a létrejövő új intézmény vezetésével, aki már az elképzeléseit a kivitelezési munkák során érvényesíteni tudta.

Vittek Krisztina, a város főépítésze a tervek és a megvalósulás fázisairól adott tájékoztatást.

Az egykori szentesi Tóth József Színház rekonstrukciója egy Színház és Vigadó turisztikai célú megújítást takar. Jelen projekt keretében a korábban itt működő Tóth József Színház turisztikai célú fejlesztése történik.

A jelentős, országosan ismert műemlék épületben a tervek szerint színházi, kiállítási és egyéb turisztikai elemek beépítésével, vonzó és nyitott európai hírű turisztikai és kulturális központ jön létre, a szecessziós hagyományok felélesztésével.

Az épületegyüttes revitalizációjának egyik legfontosabb eleme az lesz, hogy az egykori Vigadó, később Tóth Józsefről elnevezett Színház és a hozzá szorosan kapcsolódó terek visszakapják funkciójukat, immár XXI. századi professzionális színpad-, hang-, és fénytechnikával, mobil berendezés alkalmazásával.

A színházi épületrész többfunkciósan berendezhető színháztermének újjáépítésével korszerű előadó és kiállítótér jön létre. A rekonstrukció a szecessziós épület eredeti arányait, nyílászárórendszerét, anyagait és színeit hozza elő mind az enteriőrben, mind külső megjelenésében, modern formába öntve. A felújítás a műemléki előírások szerint, a fellelt eredeti tervek és restaurátori kutatások alapján történik, a modern kor követelményeinek figyelembe vételével.

A színházi tér középső traktusában 240 néző befogadására alkalmas mobil széksorokat helyeznek el. A színpad kétszeresére bővül a hátsó, illetve az előszínpaddal, az előtte található zenekari árkot süllyedő árokként alakították ki, ezáltal speciális előadásokra is lehetőség nyílik.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3959966014074526

Vélemény, hozzászólás?