Hírek

Jön az új év: tegyünk fogadalmat a bolygónk védelmében!

Szilveszter közeledtével mindenki igyekszik egy kicsit komolyabban venni a saját jövőjét. Ez a fogadalmak ideje. De miért ne lehetne elkötelezni magunkat a Föld, a klíma és környezetünk mellett? Most tehát néhány ötletet szeretnénk adni az ökotudatos újévi fogadalmakhoz.

Közismert tény, hogy az emberiség évente több mint egy Földnyi bolygót „fogyaszt el”, és Magyarország ökológiai lábnyoma, a környezeti erőforrásainkra gyakorolt hatása is nagyobb a kelleténél. A fogyasztói társadalom azzal kecsegtet, hogy gyorsan vásárolhatunk újat szinte bármiből. Fogadjuk meg, hogy jövőre csak olyan tárgyakat veszünk meg, amelyekre biztosan szükségünk van, és nem feleslegesek!

A mikroműanyagok, a plasztikból készült tárgyak nem bomlanak le, hanem tovább szennyezhetik a környezetet. Fogadjuk meg, hogy tudatosan keressük a műanyagot helyettesítő, biológiailag lebomló, környezetbarát vagy újrahasznosítható anyagokból készült termékeket!

A benzinnel működő autók egymagukban az európai széndioxid-kibocsátás 60%-áért felelősek. Ez egyrészt az üvegházhatás, a felmelegedés, a klímaváltozás felgyorsulásához vezet, másrészt tömeges közegészségügyi gondokat, és az államok számára növekvő társadalombiztosítási kiadásokat jelent. Fogadjuk meg, hogy ahol lehet, gyalog, biciklivel vagy környezetbarátabb módon, például – ha megtehetjük – elektromos járművekkel közlekedünk!

Habár otthonainkban egyre megszokottabbá válik a hulladék anyaga szerinti szétválogatása, jártunkban-keltünkben néha kevesebbszer gondolunk erre. Fogadjuk meg, hogy bárhol is járunk, ha szemét keletkezik tevékenyégünk során, megkeressük a legközelebbi szelektív hulladékgyűjtőt, ezzel is segítve az újrahasznosítást!

Forradalmi változás tapasztalható az energiatermelés terén. Minden eddiginél kevesebbe kerül ugyanis napenergiával áramot termelni, és Magyarország meteorológiai adottságai ezen a téren kiválónak mondhatók. Fogadjuk meg, hogy ha jövőre otthonfelújítást vagy -korszerűsítést tervezünk, számolunk a napelemek beépítésével is!

Vélemény, hozzászólás?