Hírek Kiemelt hírek Támogatott tartalom

Jótékony napelemek Indiának

Támogatott tartalom

Segíteni sokféleképpen lehet az arra rászorulókon: pénzzel, önkéntes munkával, célba juttatott adományokkal. A zöldenergia terjedése kapcsán egy újabb jótékonykodási mód jelent meg: a napelemek, a napenergia rendszerének telepítése a világ szegényebb, elmaradottabb régióiba. Ebben a cikkben erre mutatunk két példát.

Az Egyesült Királyság innovációval foglalkozó kormányszerve Afrika és India vidéki területeire vitte el a napenergia használatát. A cél az volt, hogy olcsó, rugalmas rendszert alakítsanak ki, ezért mindkét területre különleges, kisméretű fóliát fejlesztettek. Ez azért fontos, mert az installáció színhelyein az ott élők sokszor még az elektromos áramhoz sem jutnak hozzá, ez a megoldás viszont napenergiával látja el őket. A Power Roll nevű cég fejlesztését mind
Afrikában, mind Indiában a következő célok elérése miatt telepítették: világítás, laptop és mobiltelefon feltöltése – utóbbi különösen fontos, hiszen Afrikában a mobilra egész gazdasági ökoszisztéma épül.

A Power Roll vállalat által kidolgozott eljárás legalább 40%-kal olcsóbb, mint a hagyományos, szilíciumos napelemek, és azok tömegének csak 2%-át teszi ki! A megoldás lényege egy rugalmas, könnyű fólia, amely néhány mikronnyi, vagyis emberi hajszál vékonyságú barázdákat tartalmaz. A fólia egyszerűsége és alkalmazhatósági sokoldalúsága ideális az elmaradottabb országok számára. Nem csodálkoznánk, ha rövid időn belül afrikai és indiai háztartások ezrei élnének a különleges, ingyenes lehetőséggel.

A másik jótékonykodás célpontja szintén a világ második legnépesebb országa, India, melynek egyes területein még az egy szál villanykörte is luxusnak számít. Ezen kíván változtatni a The Institute for Transformative Technologies (ITT) kezdeményezése, mely a Tata Power és a Rockefeller Alapítvány együttműködését eredményezte. A közösen létrejött vállalkozás, a TP Megújuló Mikrorács tiszta, megfizethető, megújuló, decentralizált energiát vezet majd be az előre összeállított mini napenergia-egységek rendszerek formájában. Ez a tervek szerint az elkövetkező öt évben közel 5 millió háztartás és több mint 100 000 kisvállalkozás számára lesz elérhető.

A két-három nap alatt telepíthető, előre összeszerelt, moduláris mini-rácsrendszer jelentős költségcsökkentést ért el a sorban utána következő legalacsonyabb költségű szolgáltatóhoz képest. A rendszer teljes kulcsrakész állapotot biztosít a mini-hálózatot üzemeltetők számára, beleértve a teljes hardvert, a végponttól végpontig telepítést és egy átfogó, értékesítés utáni szolgáltatáscsomagot. Ennek egyik kulcsfontosságú eleme a saját fejlesztésű új, intelligens mérőeszköz, amely szintén jelentős költségcsökkentést ér el a piacon jelenleg elérhető legolcsóbb opciókhoz képest, és önálló termékként egyaránt használható hálózatról és hálózathoz csatlakoztatva is. E program végén 25 millió ember és csaknem 10 000 vidéki indiai falu lakosa jut majd olcsó és megbízható energiához.

Minden szentnek maga felé hajlik a keze: tegye először saját háztartásában lehetővé a napenergia felhasználását! Ha érdekli a lehetőség, vegye fel a napelemek telepítésében, működtetésében nagy szakértelemmel rendelkező Optimum Solar Kft.-vel a kapcsolatot!
Tekintse meg új csomagajánlataikat és kérjen egyedi árajánlatot – akár 24 órán belüli visszaigazolással. További részletek és kapcsolatfelvétel: www.optimumsolar.eu

Vélemény, hozzászólás?