Kiemelt hírek Térség

Jubilál a Kinizsi (Hangzó bejátszásokkal, képgalériával)

Fennállásának 60. évfordulóját szeptember 27-28-án ünnepli Csongrád megye egyik legjelentősebb mezőgazdasági vállalkozása, a Fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Zrt.  A nyitónap szakmai konferenciájának vendége volt dr. Nagy István agrárminiszter, a szakminisztérium korábbi vezetői, Jakab István az Országgyűlés alelnöke, Kakas Béla a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, valamint a megyében működő Járási Hivatalok vezetői, a szakmai szervezetek, a szakhatóságok, a gazdasági partnerek vezetői.

A szakmai konferenciát megelőzően dr. Nagy István agrárminiszter és Farkas Sándor parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tartottak, amelyen a mezőgazdaság aktuális kérdéseiről beszéltek.

A szaktárca vezetője kijelentette: a kialakult sokszínű termelési szerkezet a garancia arra, hogy képesek legyünk megfelelni a globális kihívásoknak.

Az agrárkormányzat előtt álló egyik legfontosabb feladat a hatékony innovációra alapuló mezőgazdaság megteremtése. A termelés hatékonyságának növelését a digitális technológiák, köztük a precíziós gazdálkodás, a vállalatirányítási rendszerek, és a termékpályák hatékony működését segítő megoldások alkalmazásával érhetők el.

Végezetül kijelentette: a magyar agrárium az elért eredményeivel, a közeli fejlesztési elképzeléseivel megérkezett a 21. századba.

A miniszter külön is nyilatkozott szerkesztőségünknek:

Farkas Sándor, az agrártárca parlamenti államtitkára a jubileum alkalmából felidézte, hogy a vállalkozás jogelődjét, a Kinizsi Szövetkezetet 1958-ban alapították. Ő maga 1974-ben gyakornokként került az időközben más szövetkezetek csatlakozásával kibővült vállalkozáshoz, 1992-ben választották a szövetkezet elnökévé. A cég 1999-ben alakult részvénytársasággá, amelyről ma megoszlanak a vélemények.

Az elmúlt évtizedekben folyamatosan arra törekedtek, hogy a gazdaság minél erősebb és fejlettebb legyen, segítsék a környező települések fejlődését, az itt élő emberek számára megfelelő munkalehetőséget teremtsenek – hangsúlyozta a politikus.

Farkas Sándor beszélt a cég utóbbi évtizedekben befutott pályájáról is. Elmondta, hogy a hetvenes évek közepén öntözésfejlesztési program valósult meg mintegy ezer hektáron. Az intenzív öntözéses gazdálkodás ma is meghatározó a vállalkozás számára. A cég ma 1400 hektár öntözhető területen gazdálkodik, ezt pályázati forrásból tovább bővítenék. Az állattenyésztésben a tejelőtehenészet jelentősége a legnagyobb, emellett mintegy háromszáz húsmarhát is nevelnek.

Végül kijelentette: „a Kinizsinek nemcsak múltja van, hanem jövője is!

A konferencián jelenlévő Jakab István parlamenti államtitkárt arról kérdeztük meg: az elmúlt 60 év ünneplése kapcsán volt a Kinizsi termelőszövetkezet, és most részvénytársaság, erről mi a véleménye?

 

Szeptember 28-án, pénteken 9-től 15 óráig nyílt napot tart a Kinizsi, ahol számos programmal, és látnivalóval várják a mezőgazdasági termelés iránt érdeklődőket, a környék lakosságát, iskolai csoportokat. A nyílt nap vendégei előtt feltárulnak a park eddig még nem látott részei is. Szakszerű vezetés mellett csoportosan meg lehet tekinteni

a korszerű fejőrobotos tehenészeti telepet,

a hagyományos mélyalmos istállókat,

a bociutcát,

a mezőgazdasági nagy gépeket.

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?