Hírek Kiemelt hírek Szentes

Kamarai beszámoló – az online térben

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szentesi Térségi Szervezete március 2-án tartotta meg szokásos évi beszámolóját és vállalkozói fórumát. Magyarország Kormányának érvényes jogszabályát és intézkedési protokollját figyelembe véve, az eseményt az online térben rendezték meg.

Elsőként Szabó Zoltán Ferenc, Szentes  polgármestere adott tájékoztatást a város, főként a vállalkozókat érintő gazdasági helyzetéről. Röviden ismertette az önkormányzat és intézményeinek gazdasági állapotát, a tovább lépésről kialakult álláspontot. Részletesen beszélt a fejlesztési lehetőségekről, annál is inkább, mert 30, kisebb-nagyobb fejlesztési programon dolgoznak, melyek döntő többsége a turizmus fejlesztéséhez kapcsolható.

Bejelentette, hogy a Szentesi térség 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó fejlesztési koncepcióját teljes egészében „befogadta” (támogatja) a megyei közgyűlés.

A kiemelt fejlesztések között említette, a Nyári Színház, a Tiszai strand (úthálózat, kikötőépítés) és az Üdülőközpont korszerűsítését. A városban fejlesztési igényként számolnak a volt téglagyár (ezzel együtt a környékén található ipari vasúti-vágányok) felújításával, a 451-es, valamint a szarvasi út korszerűsítésével, a Kurca víz minőségének fejlesztésével, a Sportszálló teljes befejezésével.

Bejelentette, hogy a (már 2016-ban felmerült) piaci csarnok létesítése ügyében a közbeszerzési eljárás befejeződött, most választják ki  a kivitelezőt, a terepet már előkészítették, várhatóan idén nyár végére elkészül a csarnok.

Kérdésre válaszolva a polgármester kijelentette: „igyekeznek a helyi vállalkozóknak biztosítani a fejlesztések kapcsán felmerülő munkákat, de az eddigieknél még többet és még többeknek kell pályázni, azokat készek fogadni.”

Ezt követően Dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára adott tájékoztatást a 2020. évi megyei szintű kamarai munkáról. Beszélt a tisztújításról, a megyei taglétszám csökkenéséről (kivétel a Szentesi térség!), a kamarai munka „Szeged-központúságáról” (ami részben érthető is), új kamarai irodák (Csongrád, Mórahalom) megnyitásáról

A 2020. évben végzett  Szentes térségi kamarai munkáról, 2021. évi munkatervről Horváth István, a Szentes Térségi Szervezet leköszönő-, és Nagypál Szilárd, a Szentes Térségi Szervezet elnöke beszélt.

A térségben 3,8 %-os a kamarai szervezettség, ez magasabb  a megyei átlagnál- kezdte Horváth István  a beszámolót – ezért köszönet jár a térség vállalkozóinak. A tagdíj befizetési arány is kiváló: 95,81 %-os.

2020 szeptemberében személyi változások történtek az elnök, illetve az elnökség személyi összetételében.

A járványügyi helyzet miatt lényegesen kevesebb rendezvényt lehetett szervezniük, és lényegesen kevesebb személyes találkozási lehetőségük volt a kamarai tagokkal. Az általuk szervezett öt esemény többsége is online módon lett megtartva – váltakozó sikerrel.

A térségi kamara életében jelentős lépés volt az új, korszerű munkafeltételeket teremtő kamarai iroda (Szentes, Budai N. Antal u. 6.) átadása (2018.nov. 19.).

 

A volt elnök részletes tájékoztatást adott a Széchenyi kártya térségi fogadtatásáról, az általa biztosított hitel-fajták felvételéről. Kiemelte: itt helyben a legnépszerűbb  az Agrár-Széchenyi kártya volt: 1,4 milliárd hitelt nyújtott a térségbelieknek.

A szakképzésben kisebb mértékű (30-40 % közötti) visszaesést tapasztaltak az elmúlt év során. Nagypál Szilárd a 2021.évi célokról, tervekről beszélt. Ezek közül kiemelte a tagság megtartását, tájékoztatásuk színvonalának növelését.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?