Hírek Szentes

Karácsonyi képeslapokról – könyvtárban

A Szentes Városi Könyvtárban december 18-án dr. Fári Irén történész tartott előadást  Karácsonyi régi képeslap – címmel.

Az előadó először egyház- és kultúrtörténeti szempontok alapján magáról Karácsonyról beszélt, majd áttért a képeslapok, illetve a karácsonyi képeslapok múltjának felidézésre, mindeközben fotókkal illusztrálta mondanivalóját.

A képeslapok története az 1840-es éveknél kezdődött, de annyira drága volt még akkoriban, hogy az emberek többsége nem engedhette meg magának. Eleinte a szöveget a kép mellé írták, csak később terjedt el az olyan képeslap, melynek  a hátulját két részre osztották (címzés és szöveg).

Nem sokkal később (1860-as évek) már megjelent a karácsonyi képeslap, sőt az 1900-as években a karácsonyi képeslapküldési szokás egész Európában elterjedt, és különösen Németországban vált népszerűvé.

Az előadás során még számos érdekes információ hangzott el és képeslap jelent meg. Képeslapot küldeni kedves és figyelmes szokás, sajnos digitális világunk ezt is egyre jobban kiszorítja a mindennapokból. Mi mégis arra ösztönzünk mindenkit, szerezzen örömet ezzel a gesztussal szeretteinek, barátainak.

Vélemény, hozzászólás?