Hírek Kiemelt hírek Szentes

Kassai Viktor volt a Szentesi Szalon vendége

A Tóth József Színház és Vígadó által szervezett Szentesi Szalon vendége volt január 18-án Kassai Viktor, magyar és nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Meghívásának apropóját az adta, hogy tavaly decemberben önéletrajzi könyv jelent meg a korábban (2011-ben) a világ legjobb labdarúgó játékvezetőjének megválasztott Kassai Viktorról.
A játékvezetővel eljött Szentesre Somogyi Zsolt is, a Nemzeti Sport újságírója, aki a könyvnek a társszerzője is.
Kassa Viktorról tudni kell, hogy 2003-tól volt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség játékvezetői keretének tagja, 2008-ban az olimpiai torna döntőjét, 2011-ben pedig a Bajnokok Ligája döntőjét vezette. 2011-ben a világbajnokságon, 2012-ben és 2016-ban pedig az Európa-bajnokságon működött közre, 2011-ben a világ legjobb játékvezetőjének választották. 322 magyar élvonalbeli mérkőzést vezetett pályája során. 2019-es visszavonulását követően 2020 januárjában az Orosz Labdarúgó-szövetségben a játékvezetők szakmai vezetője lett 2021 szeptemberéig.
A Szentesi Szalon szépszámú közönsége a beszélgetés elején megtudta, hogy Kassai először járt Szentesen, nagyon megtetszett neki az újjáépített színház, és napjainkban nagyon boldog az élete. Somogyi Zsolt is azzal kezdte, hogy boldog – de ő azért, mert ismét visszatérhetett szűkebb szülőhazájába, Csongrád-Csanád megyébe.
A szentesi beszélgetés fő témája az Alexandra Kiadó gondozásában kiadott életrajzi mű volt, melyben Kassai Viktor elmeséli, miért követte édesapját ezen a különleges pályán és lett bíró. Elárulta, milyen meccset vezetni Lionel Messinek, Ibrahimovicsnak, vagy éppen Cristiano Ronaldónak. Beavatta a hallgatóságát abba is, hogyan tette túl magát az ukrajnai rossz döntésén, ahogy szóba kerül például a Ferencváros, Tököli Attila és a Lipták Zoltán-per is.
A játékvezető fontosnak tartotta, hogy 30 éves bírói pályafutásának legfontosabb tapasztalatait, élményeit, kudarcait leírja, megjelentesse. A könyv úgy született, hogy ő elmondta, vagy leírta gondolatait –fejezetenként, amit újságíró barátja öntött könyv formájába.
A könyvvel az volt az egyik célja, hogy betekintést engedjen a futballbírók életébe és mindenki láthassa, hogyan élnek és dolgoznak a színfalak mögött.
Hozzátette: szerettem volna megismertetni részleteiben, hogy mit is a labdarugó játékvezetés.” Azt is remélem, hogy a játékvezetésben aktívan működő fiatal kollégák megfelelő motivációt találnak majd életutamban, hiszen az én példám is azt mutatja: tehetséggel és szorgalommal bármit el lehet érni” – mondta Kassai Viktor.
Stílusosan írva: a program (a játék) kb. 2X15 perces hosszabbítás után ért véget, mert a résztvevők kérdésekkel, véleményekkel „bombázták” a vendégeket, a Kassai című könyvet meg lehetett vásárolni, és azt dedikálta a szerző (volt, aki emiatt Szegedről jött el….).
Röviden: nem az időhúzás, hanem a vendégek népszerűsége miatt kellett hosszabbítani.
Az est házigazdája Borsi László újságíró volt, a programot Puskás Dániel, a Békéscsabai Jókai Színház fiatal művésze énekbetétekkel színesítette.

Vélemény, hozzászólás?