Kiemelt hírek Szentes

Katonai felderítők a szentesi Tiszán

A Magyar Honvédség néhány alakulata, a MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred által szervezett, közös vízi kiképzést tartott Szentesen a Tiszán, a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki ezred 1. számú Tiszai gyakorló terén, melynek utolsó mozzanatait június 24-én sajtó-nyilvánosan tartották meg.

A kiképezendő katonák valódi terepviszonyok között gyakorolták a vízi akadály leküzdését, a folyamfelderítést, a folyam-átúszást, a vízi mentést, valamint szükség-átkelő eszközök készítését katonai egyenruhában, katonai felszereléssel.

A katonák először tantermi foglalkozások megismerték az elméleti tudnivalókat és a biztonsági rendszabályokat, majd valódi terepviszonyok között – a Holt-Tiszán, majd az élő Tiszán – gyakorolták a nyílt vízi úszást és a vízi mentést.

Még a kiképzés első fázisában a hagyományos, rendszeresített vízi járművek használatát is gyakorolták a kiképzésben résztvevők, hiszen elsősorban ezekkel történik a célobjektumok megközelítése a vízen a tűzcsoportok és rajok által. A gumicsónak és a rohamcsónak használatán túl a honvédek elsajátították az úgynevezett „szükség-átkelő eszközök” készítését is (pl. tutaj, úszócsomag), melyek használata elengedhetetlenek, amikor a rendszeresített eszközök nem állnak rendelkezésre.
A kiképzés nehezítő tényezője volt, hogy a katonák fegyverrel, könnyű harcászati felszereléssel teljesítették a feladatot, ráadásul a képzés végén a megáradt élő Tiszán kellett alkalmazniuk a tanultakat.

A vízi kiképzés egy a sok olyan gyakorlás közül, amely során több különböző rendeltetésű felderítő alegység dolgozik egymással együttműködve. A bajtársi kapcsolatok megszilárdításán túl még nagyobb haszna a közös gyakorlatnak, hogy egységesítik az eljárásokat, továbbá a katonák között mindennapi rutinná válik az összfegyvernemi együttműködés.

A MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred szervezésében tartott gyakorláson még a következő alakulatok kijelölt állománya is részt vettek:
= a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred
= a MH 5. Bocskai István Lövészdandár
= az ’Acélkocka’ altiszti tanfolyam felderítő szakos hallgatói.

Azt még a „civil szem” is észrevette, hogy az egyhetes kiképzés végére a katonák megtanulták raj és csoport szinten egyaránt alkalmazni ismereteiket.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=4013206628750464

Vélemény, hozzászólás?