Hírek Szentes

A katonák közös gyakorlata a tűzoltókkal

Parancsnoki ellenőrző gyakorlattal összekötött kiürítési gyakorlatot szervezett az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred és a Szentesi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság a Damjanich laktanyában. A tűzoltók kiképzési terv alapján rendszeresen részt vesznek a laktanyában szervezett helyismereti foglalkozásokon, és szituációs gyakorlatokon.

Az eljátszott helyzetben a műszaki ezred elhelyezési épületének harmadik szintjén található 220-as számú helyiségben, amely egy hálókörlet, a pihenőre térő katonák egyike elektromos vízforralóval vizet kezdett melegíteni. Az őrizetlenül hagyott elektromos berendezés meghibásodott, melynek következtében tűz keletkezett. Az egyik katona a hálókörletbe visszatérve tapasztalta, hogy a berendezés egy része már lángra kapott.

Ezután a folyosón lévő kézi tűzjelző megnyomásával tűzriasztást adott le, majd a szintén itt elhelyezett kézi tűzoltó készülékkel megkísérelte a tűz eloltását, sikertelenül. A tűz oltása közben a keletkezett füstöt olyan mélyen belélegezte, hogy rosszul lett és a folyosón eszméletét vesztette.

Az épületben lévő épületügyeletes a tűzriasztásról jelentett a laktanya ügyeletesnek, aki a 112-es segélyhívó számon értesítette a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítását, akik továbbították a riasztást a Szentesi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságra.

A szakszerű riasztási tevékenységnek köszönhetően a segítség perceken belül a helyszínre érkezett, majd az épület kiürítése után a tűzoltók megkezdték az oltást.

A gyakorlat célja az volt, hogy a szolgálatban lévő személyeket, valamint a legénységi épületekben lévő alegységek állományát felkészítsék, hogy egy esetleges tűzriadó elrendelésekor képesek legyenek a kiürítendő épületet időben, biztonságosan elhagyni, a tűzriasztást végrehajtani, valamint a kivonuló tűzoltósággal együttműködni.

(Csordásné szds.)

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

 

 

Vélemény, hozzászólás?