Kiemelt hírek Szentes

Kávéházi szerelem és antik gyertyatartók a könyvtárban

Május 16-án ismét felolvasó estet rendeztek a Szentesi Városi Könyvtárban. A Krúdy Gyula Baráti Kör, a Kertbarátok Köre és a Szentes-Csongrád Rotary Club tagjai Szép Ernő és Orczi Emma műveiből olvastak fel szerkesztett részeket.

Az est szerkesztője és rendezője, dr. Horváth György bevezetésként a témák megválasztásnak hátteréről beszélt, majd a két szerző életpályájából villantott fel részleteket.

Az esten először Szép Ernő: Kávécsarnok című, fanyar, kifinomult humorral átszőtt, emberi gyarlóságainkról, és egy váratlan, alakuló szerelemről szóló művét olvasta fel (adta elő) Jakusch Kinga és Mészáros Attila.

 

Ezt követően Orczi Emma: Ferencz József gyertyatartói című kalandregényéből szerkesztett összeállítást olvasták fel a szereplők.

Dr. Horváth György így vezette fel a történetet: Orczy Emma bárónő, a híres Pimpernel-történetek szerzője e kötetben is hű önmagához: bravúros meseszövéssel orosz anarchisták, cárhű arisztokraták és csinos kémnők közé vezeti a hallgatót. Egy bécsi farsangi álarcosbálon az orosz cárevicset csapdába csalja egy karcsú álarcos leány, s a Bécsben tevékenykedő orosz elvtársak kezére juttatja. Hogy mi vár a cárevicsre, mit forralnak az anarchisták, hogyan dolgozik érdekükben egy idealista lengyel nemes– ezt követhetjük nyomon izgalmas kalandok során, miközben Ferenc József császár értékes, rejtekhelyes gyertyatartói egészen különleges szerepet kapnak a történetben.

A hangulatos esten jól szórakoztak a jelenlévők.

 

 

Vélemény, hozzászólás?