Hírek Kiemelt hírek Szentes

“Kék túra” a Koszta múzeumban

A Koszta József Múzeum az autizmus világnapjához kapcsolódóan április 13-án szemléletformáló programot szervezett a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szentesi Tagintézményével közösen. A rendezvénnyel minden érdeklődő felnőtt számára meg akarták mutatni a speciális igényű emberek látásmódját az autizmus szakos gyógypedagógusok segítségével.
Az érzékenyítő programot Tóth Annamária és Váczi Zsoltné gyógypedagógusok vezették. Bevezetőjükben hangsúlyozták, nagyon fontos lépés, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerje a társadalom. Továbbá el kellene érni, hogy minden életkorban egyenlő esélyeket teremtsünk az autizmussal élő emberek számára. Talán összegzésként is felfoghatjuk: a fogyatékossággal élőket nem sajnálni kell, hanem segíteni az önálló életvitelben.
A múzeum és a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szentesi Tagintézménye közös munkával a gyűjtemény állandó kiállításának egy részét tették “látogathatóvá” az autisták számára.
A gyűjtemény vendégeit először egy szemléletformáló helyiség várta, ahol az információs tablókon életlen, fordított vagy hiányos feliratokkal találkozhattak a résztvevők, miközben zavaró hang- és fényhatások érték őket a kiállítás bejárása során.
Itt az érdeklődők átérezhették, milyen is lehet autizmussal élni, illetve hogyan hathatnak rájuk a számunkra természetes zajok és fények.
A másik teremben az ajtón kézifüzeteket helyeztek el, illetve jól látható kék pontokat festettek fel a padlóra, ahol megállva, ezeknek a füzeteknek a segítéségével jobban megértik a tárlat anyagát.
A program beszélgetéssel, tapasztalatcserével zárult – hiszen más intézményekben tevékenykedő szakemberek, illetve kisebb részben érdeklődő látogatók vettek részt a rendezvényen.
Képgaléria:

Vélemény, hozzászólás?