Kiemelt hírek Szentes

Kérdések – Válaszok – gondolatok

Közel három éve működik a szentesi Madármentő Állomás. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogyan és miből működünk? A telephely célja és feladata a beérkező sérült madarak sürgősségi ellátása, valamint az árva madárfiókák nevelése, számos esetben a természetben élő és hozzánk bekerült egyéb állatok ellátása. Közel három év alatt 2000 madáron segítettünk.

Munkánk során, nem csak a sérült madarak sürgősségi ellátását tartjuk fontosnak. Nagy figyelmet fordítunk a gyermekek oktatására, hiszen minél kisebb kortól formáljuk őket, a felnövekvő nemzedék szemlélete annál tudatosabb lesz, a természet és a benne élő madarak, állatok iránt.

A működésünknek helyet adó épületet Szentes Város Önkormányzatától kaptuk. A napi és havi kiadásainkat az adománydobozunkba befolyt összegből fedezzük. Ez évben eddig 346.190 Ft gyűlt össze.

A kiadásaink ez évben eddig 313.560 Ft-ot tesznek ki. Bele sem merek gondolni, hogy ha azt a rengeteg takarmányt, tisztítószert, kötszert, a madarak és más állatok részére szánt eleséget nem a jószándékú emberek adományaként kapjuk, akkor miből lett volna mindez megvásárolva!?

A fenti összeget a ragadozó madarak etetésére, a műtétre szoruló madarak szállításához szükséges üzemanyag költségre, valamint a gyermekek foglalkoztatására fordítottuk. Ez évi maradványunk mindösszesen 32.630 Ft sajnos, és még csak decembert írunk.

Az éves rezsi költségünk közel 1.000.000 Ft. Számláink kifizetése a 22222222-35003087 központi számlaszámra érkezett összegből történik. A számlán eddig 674.000 Ft gyűlt össze, amiből 500.000 Ft-ot a Szentes Város Önkormányzatától kaptunk az éves működésünkre.

A másik felmerülendő kérdés a gyerekekkel való foglalkozás. 2017-év nyarán vette kezdetét a gyerekekkel való foglalkozás, akkoriban, és a későbbiekben is önkéntes gyermekeket fogadtunk, mára ők közel 400-an vannak. Elkezdtük az óvodások, iskolások természetre való nevelését.

Éves szinten 225 osztály érkezett hozzánk ez 4500 gyermek, idén novemberben 500 gyermek fordult meg az oktató termünkben, városi és vidéki oktatási intézményekből.

Novemberben elindult a madármentés-lélekmentés programunk is. A program az egymás iránti elfogadásra ösztönzi a gyermekeket, valamint állatok „bevonásával” próbál segítséget nyújtani azon gyermekeknek, akik valamilyen problémával küzdenek.

Hogyan és miként jött az elképzelés, kérdezhetnék sokan? Mindez 2017-ben kezdődött, az önkéntesek között volt jó pár gyermek, akik miatt vagy a tanáraik, vagy a szülők kerestek meg, hogy mennyit változott a gyermek. Volt, aki dadogott, tanulási gondjai voltak, és az itt végzett tevékenység hatására hihetetlen változáson ment át.

Volt olyan gyermek, akit éveken keresztül pszichológushoz hordtak, és itt ért el változást, voltak SNI-s gyerekek, akik szintén sokat változtak és a tanulmányi eredményük is. Autista gyermek, akinél sikeresen elértük az önállóságát, döntéshozó tudatos gyermek lett.

Angliából érkezett az kisfiú, akinek az anyukája keresett meg minket, ha tudunk, segítsünk. Nemrég rendezvényen voltunk, madarat is vittünk, a teremben óvodás gyermekek voltak, egy kislány odalépett, és köszönt a madárnak, az óvónéni sírva fakadt, kiderült a kislány soha nem beszélt, ekkor mondtam azt: a madarak mentése és a gyermekek oktatása mellett, más irányban is kell dolgoznunk. Ne kizárólag csak oktassunk, de más formában is segítsünk a gyermekeknek, hiszen ezáltal nagyon sokat fejlődhetnek.

Ennek felismerése után kezdtük meg az együttműködésünket a Rigó Alajos Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménnyel. A gyermekek napirend szerinti beosztásban, tanóra keretében vesznek részt nálunk a foglalkozásokon. Szeretnénk ezen a téren összedolgozni városunk oktatási intézményeivel, valamint a szülőkkel. Segítsük együtt a gyermekek fejlődését.

Szeretettel várjuk az intézményeket, szülőket ingyen, hiszen gyermekért tenni, nagy öröm a számunkra. A csillogó gyermeki szempár csodálatos.

 

 

Vélemény, hozzászólás?