Kiemelt hírek Térség

Keresik a legjobb diétás közétkeztetőt

A legjobb diétás közétkeztető címre pályázhatnak a gyermekek iskolai étkezését biztosító cégek. Még 2015-ben indult az „Egészséges táplálkozást ösztönző iskola” program, amely a közétkeztetés megújítását célozta meg többek között azért, hogy a menzai kínálat valóban a gyermekek egészségét, testi és szellemi fejlődését szolgálja.

A program új elemeként keresik a legjobb diétás közétkeztetőt. A gyermekek iskolai étkezését biztosító cégektől, 2018. június 15-ig olyan recepteket várnak, melyek három különféle, speciális diétára szoruló gyermekcsoport, a tejfehérje-allergiások, a gluténérzékenyek és a cukorbetegek étkezésére kínálnak megoldást.

Több nyers zöldség és gyümölcs kerüljön az étlapra, kevesebb só és cukor az ételekbe, gyakrabban kapjanak teljes kiőrlésű pékárut a gyermekek, változatosabb ételek kerüljenek a tányérra – ezek voltak a 2015-ben indult program legfőbb szempontjai.

Fontos az is, hogy a gyermekek az életkoruknak megfelelő adagokat kapjanak, élvezzenek előnyt a helyi termelőktől származó friss alapanyagok, és minden gyereknek elérhető legyen az egészséges közétkeztetés.

Az egészséges táplálkozást segítő jó gyakorlat terjesztéséhez és elfogadtatásához segítséget nyújt a www.merokanal.hu honlapon megtalálható, számos színes program, kampány és pályázat a közétkeztetésben résztvevők, a pedagógusok, szülők és diákok részére.

A pályázaton minden hazai közétkeztetésben részt vevő főzőkonyha indulhat, amely a 4 -14 éves korú gyermekek közétkeztetésben vesz részt. Egy pályázó több pályázatot is benyújthat, pl. külön tejallergiára és külön cukorbeteg gyermekek diétás étrendjére.

A pályázat során beérkezett, a szakmai zsűri által kiválasztott recepteket az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet )  elérhetővé teszi a www.merokanal.hu weboldalán, ezzel is segítve a közétkeztető cégeket abban, hogy kínálatukat bővítve, minél többféle speciális táplálkozási igényt kielégítő ételt tudjanak étlapjaikon felvonultatni.

/Csmi Kormányhivatal Sajtószolgálata/

 

Vélemény, hozzászólás?