Hírek Kiemelt hírek Szentes

Két ‘Boros’ diák a szép magyar beszéd országos döntőjében

Péchy Blanka színművésznőnek 1960-ban tett alapítványa indította el a Kazinczyról (a 19. században a magyar nyelv egységessé, irodalmibbá tevő nyelvújítók vezéralakja) elnevezett Szép magyar beszéd versenyt, amely az eltelt öt évtized során országos mozgalommá vált.
Egy ilyen versenynek különösen fontos szerepe van a mai digitalizálódó világunkban, amikor a fiatalok egyre kevesebbet beszélnek, beszélgetnek. Akkor, amikor mind a felnőttek, mind a fiatalok megszólalása egyre kevésbé szép mind a használt kifejezések, mind az artikuláció tekintetében.
Ezért is van nagy jelentősége annak, hogy még mindig vannak olyan diákok és tanárok, akik a szép magyar beszédet kiemelten fontosnak tartják. A felkészülést és a felkészítést a digitális oktatás még nehezítette, mert a „technika ördögét” is le kellett „győznie” a szép magyar élőbeszédnek.
Ennek a rangos megmérettetésnek iskolai, megyei és országos fordulója is van. Minden évben sok diák indul a versenyen több kategóriában. A megyei forduló technikum, szakközépiskola, szakgimnázium kategóriájában a Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Boros Sámuel Technikumának két tanulója is jelentős eredményt ért el:
• Gyarmati Lehel 11. c osztályos tanuló I. helyezett lett (felkészítő tanára: Bánszki Zsuzsanna),
• Vicsek Antónia 12. c osztályos tanuló pedig II. helyezést ért el (felkészítő tanára: Bodroginé Szabó Éva).
Így a Szép magyar beszéd országos fordulójában, kategóriájukban, Győrben ők ketten fogják képviselni Csongrád-Csanád megyét.
Gratulálunk a versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak!

Vélemény, hozzászólás?