Hírek Kiemelt hírek Szentes

Kétnapos konferenciával zárult a múzeumi fesztivál

Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat keretén belül november 16-án és 17-én a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ dísztermében rendezte meg a Koszta József Múzeum a Csallány Gábor Emlékkonferenciát. A konferencia résztvevőit dr. Demeter Attila, alpolgármester köszöntötte, majd dr. Béres Mária, a szervező intézmény igazgatónője vázolta Csallány Gábor munkásságát, szerepét az idén 120 éves vármegyei múzeum alapításában.  

A múzeumi munka legfrissebb tudományos eredményeit taglaló tanácskozás négy szekcióban folyt. A régészeti szekcióban 14 előadás hangzott el. Ezek között a Szentesi térség szempontjából itt egy érdekes tévhitet oszlatott el dr. Vörös Gabriella: Szegvár legpatinásabb épülete nem a Károlyi kastélynak nevezett épület, mert az már csak romjaiban található – bár azon a (Dóczy kúria) telken. Az említett épület később, és már eleve megyeházának épült – különös történet közepette – hangzott el a régész előadásában.

A történet, helytörténet szekcióban kilenc előadás tartottak. Ezek közül (most) a Koszta József Múzeum kulturális örökségvédő szakemberének,  Szemerédi Ágnesnek a témáját említjük: „Szentes kulturális értéke,a Petőfi Szálló”.

 

Szemerédi Ágnes
Kovács Sándor

 

 

A konferencia második napján a néprajz, kulturális antropológiai -, valamint a művelődés, múzeumpedagógia szekció munkájában összesen 18 előadást hallhattak a szakemberek és az érdeklődők.

 

 

 

 

 

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

 

A konferenciára hallgatóként és előadóként az ország számos múzeumából érkeztek – Szeged, Szentendre, Orosháza, Hódmezővásárhely, Veszprém, Ópusztaszer, Eger, Jászberény,  Csongrád, Békéscsaba, Hatvan, Keszthely, Miskolc,Makó, Budapest, Vácrátót, Debrecen.

A tanácskozás jelentőségéről kérdeztük a fő szervezőt dr. Béres Mária régész-igazgatónőt:

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?