Kiemelt hírek Térség

Kevesebb a tanya, de a szociális gondok nem csökkentek

Az EFOP-1.6.3-17-2017-00003 Csongrád Megyei Felzárkózási és Esélyegyenlőségi Program keretén belül a tanyasi lakosság felzárkózását segítő munkacsoport június 23-án tartotta ülését a mártélyi faluházban.

– Míg az ’50-es években 7000 tanya volt a vásárhelyi térségben, addig 2015-ban a számuk 700-ra csökkent, de ennek is csak az egytizedében laknak életvitelszerűen – közölte az ülésen Bálint Gabriella, a Kapcsolat Központ főigazgatója, dr. Polner Eörs, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntője után. Hozzátette: a többi tanya összedőlt, lakatlan vagy csak hobbitanya.
Tősér Renáta, a Kagylóhéj Család- és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat munkatársa elmondta, hogy tavaly 409 főt láttak el, részben közülük 250-300-an a gyermekvédelemmel is kapcsolatba kerültek. Mára jellemzővé vált, hogy a szülők egy része nem törődik gyermekeikkel, nem megfelelő életmódot folytat, jellemző a lelki-érzelmi elszegényedés, valamint, hogy a válás után a gyermeket fegyverként vonják be az egymás elleni játszmákba. A problémás családoknak nincs életcéljuk, nincs jövőképük, s az őket ért válsághelyzet ellen sincs semmiféle stratégiájuk.

Harminchat kisgyermek ügyében lelki és szexuális zaklatás miatt indítottak eljárást, s tettek ezek alapos gyanúja
miatt rendőrségi feljelentést. Kilencvenkilenc gyermek ügyben pedig azok elhanyagolása miatt kellett beavatkozniuk. Azt is elmondta, hogy tapasztalataik szerint manapság nagyon alapvető kompetenciák hiányoznak az emberekből, mint például, hogy reggel fel kell kelni, de az is, hogy enni kell adni a gyereknek.

 

Képgaléria.

navigate_before
navigate_next

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul
meg.

Vélemény, hozzászólás?