Hírek Kiemelt hírek Szentes

Kiállítás a könyvtárban: sokszínű grafikus – sokszínű grafikái

Szentesen, a Városi Könyvtárban szeptember 9-én nyílt meg Szilvási Kinga “Sokszínű grafika” című kiállítása.
Az alkotásokat Kárpáti Lajos újságíró ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.
Először röviden beszélt a fiatal grafikus életútjáról, ami elvezette végülis a képzőművészet ezen összetettnek tűnő, de sok szabadságot is adó műfajához.
A kiállító művész leginkább kedvelt technikái: a linóleum metszet, a rézkarc, és az aquatinta. Ilyen technikákkal is találkozhat a látogató a Szentesi Könyvtár első őszi kiállításán, melyen 30 alkotás szerepel.
Egyszerű, letisztult, jól érthető, analizálható képeket láthatunk, mégis az ajánló kérte a tárlatlátogatókat, hogy különösen három dologra fókuszáljanak, miközben a képeket nézik.
Fény- árnyék: a kiállított képek olyanok, hogy az ember szeme és érzékenysége megnyílik a sötét-világos kontraszthatások érzékelésére.
A grafikák többsége felfokozott kifejező erővel rendelkezik, a felszín pedig egy mozgalmas fény-árnyék játékban jelenik meg. Több képen is érzékelhetjük, hogy az ábrázolás során gyakran hiányzik a szilárd szerkezeti váz, a tulajdonképpeni szigorú kompozíció. A művésznő a fény-árnyék megjelenítésével rögzíti a mozgást, a hirtelen mozdulatot, a pillanatszerűt, a lebbenőt.
Geometriai vonalak: Ezeket egyrészt a fekete-fehér kontrasztja, másrészt a vonalak ritmikus változása jelenti. Ennek hatásmechanizmusával többször él a grafikusnő.
Emberi gesztusok – szinte minden kiállított képen felfedezhető, a témáktól függetlenül is. Továbbá idetartozik, hogy a kezek jól kidolgozottak, és ebből adódóan sok gondolatiságot tükröznek a képeken.
Szilvási Kinga újabb, valódi művészi értékeket hordozó tárlatát még két hétig tekinthetik meg az érdeklődők a Könyvtár nyitva tartási idejében.
A megnyitón dallamdobon közreműködött Király Zsolt Szittya.

Vélemény, hozzászólás?