Hírek Térség

Kis község, kis Posta – de már 110 éves!

Árpádhalmon július 15-én ünnepelték a helyi posta megnyitásának 110. évfordulóját. Az évforduló tiszteletére ünnepi megemlékezést és postatörténeti kiállítást rendeztek a helyi művelődési házban. Az emlékkiállítást Borsos Ibolya, a Szentes 1. Körzeti Posta vezetője és Tóth László, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány elnöke nyitotta meg

Borsos Ibolya
Tóth László

Borsos Ibolya megnyitójában a Magyar Posta történetéről, valamint az Árpádhalmi Posta múltjáról beszélt. Az utóbbival mi is részletesebben foglalkozunk

Árpádhalmon 1906-ig nem volt posta. A postai és távírdai szolgáltatást a településnek Fábiánsebestyén biztosította. 1906-ban Fábiánsebestyént és az Árpádhalomtól 1,5-2,0 km-re lévő Zoltántéri majort vasútvonallal kötötték össze, ahonnan kisvasút járt Nagymágocsra. Ez az összeköttetés lehetővé tette, hogy Zoltántér major vasútállomáson 1907-ben postaügynökség nyíljon, és vasúti távírda működjön.

A postaügynökség „Zoltántér major pu.”, majd később „Árpádhalom p.u.” néven, a vasútállomáson működött egészen 1949-ig, amikor is a postahely egy fokozatot lépett előre, fiókposta lett, távbeszélőközpontot kapott, és Árpádhalom központjában helyezték el, egy régi épületben. Később, 1964-ben átminősítették postahivatallá. Az 1970-es években új épületbe költözött, ahol ma is üzemel.

1972-ig a Fábiánsebestyén-Árpádhalom között közlekedő a vonat szállította reggelente Árpádhalomnak a postai anyagot, amit a szárnyvonal kalauza adott át az állomáson a lovas postakocsinak, ami aztán bevitte azt a postára, Árpádhalomra.

Ugyancsak lovas kocsival vitték ki a postáról délután az aznap felvett küldeményeket a vasútállomásra. A Fábiánsebestyén–Árpádhalom vasútvonal az 1968-as „reform” részeként 1972-ben szűnt meg. A vasút szerepét a helyközi postaszállításban gépkocsik vették át.

Az egykori árpádhalmi ügynökségvezetők, fiókposta-vezetők, illetve postavezetők névsora egyelőre nem teljes, kiegészítéséhez további dokumentumok és a helybeliek emlékezete szükséges.

A Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány által ismert nevek: Szombaty Antal (1914), Busbacker József (1931), Beszédes Pál 1936-44), Szűcs Attila (1948), Frányó Attiláné (1966-1986), Holman Erika (2010), Virághné Kiss Anna (2014).

A kiállítási anyagot a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány biztosította, amit az árpádhalmi postások helyi emlékekkel, dokumentumokkal egészítettek ki.

 

3 Responses

  1. Kedves cikk írója! Szeretném kiegészíteni a még hiányzó alkalmazotti listát: Frányó Attiláné 1993-ig volt az Árpádhalmi Posta vezetője, én ez év tavaszán vettem át tőle e posta vezetését és 1993-tól 2001. május végéig , a posta vállalkozásba adásáig . Az első vállalkozó Beke Beáta, majd Szentiné Kovács Beáta lett, a többit nem tudom.A posta mikor ismét visszakerült a vállalkozóktól ,( sajnos az évet nem tudom), akkor kapta Virághné Kis Annát vezetőnek.Üdv. Molitéruszné Anna

Vélemény, hozzászólás?