Kiemelt hírek Szentes

Kiveszőben egy évszázados szentesi érték!

Szentesen, a Péter Pál Polgárházban december 9-én a fekete kerámiáról tartott előadást dr. Mód László, egyetemi adjunktus (SZTE), néprajzkutató, a Koszta József Múzeum muzeológusa.

A képekkel, dokumentumokkal illusztrált előadásában egy rövid áttekintést adott a szentesi fazekasság történetéből, a fekete kerámia kialakulására, jelesebb művelőiről a szentesi térségben.

A kiváló néprajzos egy ideig a szentesi Koszta József Múzeum munkatársaként dolgozott, ő volt az, aki kezdeményezte, hogy múltja, jelene, jövője, és természetesen a képviselt népművészeti értéke miatt a fekete kerámia legyen a Szentesi Értéktár része,

Ezt követően az e témában tett kutatásának eredményeit mondta el, kitérve például arra is, hogy a napjainkban tevékenykedő kézműveseknek legalább olyan nehézségekkel kell szembenézniük, mint elődeiknek a 19. század végén. (A képmellékletben további információkat találhat.)

Előadása végén a néprajzkutató határozott aggályát fejezte ki: eltűnhet egy már országosan is elismert szentesi érték, a szentesi fekete kerámia.

Az előadót (két hónappal korábban) erről kérdeztük meg, továbbá azt a kérdést is feltettük: mi lehet a jövő, mit lehetne tenni az érték, a hagyomány megőrzésért?
https://soundcloud.com/…/dr-mod-l-ujdonsagok-a-fekete-keram…

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3335210616550072

Vélemény, hozzászólás?