Kiemelt hírek Szentes

Kívül-belül megújult a temetői kápolna

Az Isten iránti hálával és örömmel rendezték meg december 15-én Szentesen, a Kálvária temető felújított kápolnájának megáldását. Dr. Gruber László plébános köszöntötte a vendégeket, beszélt a felújítás részleteiről, és megáldotta a kápolnát.

Először az elhunytakért mondott litániát az atya, majd röviden ismertette a kápolna történetét.
Özv. Rekettyés Istvánné 1908 tavaszán tett alapítványt a szentesi római katolikus egyháznál, hogy kápolna épüljön a Kálvária temetőben. Az egyháztanács tervpályázatát ifjú Bene István szentesi építész nyerte.

A toronnyal ellátott, gúlatetejű hajóval és félkupolás keresztapszisokkal kiképzett épület még az év végére elkészült. A harang fölszerelése, az oltár és a belső berendezés adományokból csak évekkel később készült el. A temetőkápolna szecessziós vonalvezetésű építészeti elemei, falfelületei kecsesek, minden oldalról látványos hatást keltenek a síremlékek övezetében.

Sokak nagylelkű adományának köszönhetően közel egy év alatt sikerült teljes egészében felújítani, kívül belül megszépült, és most már a város ékessége, építészeti értéke, egy szecessziós ékszerdoboz a faszobrokkal.

Persze nem az épület szépsége az, ami lényeges, hanem az, hogy a templom mi vagyunk, az emberek, mi tudunk lelket önteni az építménybe – mondta a plébános.

A kápolnáért és az adományokért hálát mondott dr. Gruber László, és megáldotta a kápolnát.

Vélemény, hozzászólás?