Hírek Kiemelt hírek Szentes

Költészet Napja Szentesen: József Attila-díjas költővel és Erkel Ferenc-díjas zeneszerzővel

A Petőfi Kulturális Ügynökség és a szentesi Tóth József Színház együttműködésében megvalósuló Szentesi Irodalmi Szalonban április 11-én, a Költészet napján igazi “szalon-hangulatot” teremtve folyt a beszélgetés a költészetről, a versről, a zene és a költészet kapcsolatáról.
Aránylag könnyű dolga volt az est háziasszonyának, a költő, irodalmár Viola Szandrának, hiszen a műfajukban sztárvendégeknek számító Vörös István József Attila-díjas költővel és az Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző Szirtes Edina Mókussal cseréltek véleményt a megjelölt témákban.
(A közönség soraiból is többször csatlakoztak diskurzushoz.)
Videó részlet: mi a költészet?
Videórészlet: mi a vers?
Miközben próbálták meghatározni, hogy mi is a költészet?, mi a vers? Miben hasonlít egymásra József Attila és Pilinszky János költészete, az eszmecserében résztvevők e felvetésben, és egy sor más témakörben is ki tudták fejteni álláspontjukat.
Vörös István a kreatív írásról, tanításról, és arról is mesélt, miért készítette el több, mint 60 József Attila vers átiratát. Mi történt volna, ha József Attila nem hal meg 32 évesen? Milyen versek születtek volna életének második felében? Sőt a “Nem ti kussoltok” című kötetéből is olvasott fel verset.
Szirtes Edina Mókus tevékenyen részt vett az egyes kérdések megválaszolásában, beszélt a zene szerepéről az életében, továbbá több megzenésített verset énekelt el.
Itt egyet megtekinthet:

Vélemény, hozzászólás?