Csongrád Hírek Kiemelt hírek

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

2001 óta a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja február 25-én van. Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok teljes mértékben jogellenesen, a képviselői mentelmi jog ellenére letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében.

navigate_before
navigate_next

A politikus letartóztatása és fogvatartása az első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket és így haladt a totális egypárti diktatúra kiépítése felé. Az eset ezzel a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált, amely a kommunizmus közel 50 éves uralmát jellemezte.

Becslések körülbelül 100 millióra teszik a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon. Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek, vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.

Rájuk emlékeztek Csongrádon is, a temetőben álló 56-os kopjafánál. Bedő Tamás polgármester beszédében kiemelte: nemcsak a golyó vagy a kötél ölt, és teremtett áldozatokat, hanem azok a törvényi kegyetlenségek is, amelyek akár vallása, vagyoni helyzete, társadalmi csoportban betöltött szerepe alapján fosztottak meg háztól, földtől, szavazati jogtól, szolgálati helytől és számos dologtól sok százezer magyar embert. Ma már nagyon kevesen vannak közöttünk azok közül, akik a saját bőrükön tapasztalták meg a kommunista diktatúra mindennapjait, nem mehettek főiskolára, mérnöki diplomával segédmunkásként kellett dolgozniuk, deportálták őket családjuktól, Recsken vagy Hortobágyon töltöttek éveket. Felnő egy olyan generáció, amelyik a rendszerváltozás előtt nem élt, vagy olyan fiatal volt, hogy nem tapasztalt még, ezért ennek a napnak legalább olyan fontos szerepe van, mint a piros betűs ünnepeknek – hangsúlyozta Bedő Tamás. Semmilyen eszmét, semmilyen ideológiát nem lehet úgy megvalósítani, hogy az bármely embertársunk jogainak csorbításával, jogaitól való megfosztásával vagy életének kioltásával járjon.

A kopjafánál a város, a képviselő-testület tagjai, pártok, intézmények, és a középiskolák vezetői, diákjai helyeztek el koszorúkat és mécseseket.

Vélemény, hozzászólás?