Kiemelt hírek Szentes

Koncert – a református iskolásoknak

A Bach mindenkinek fesztivál szentesi sorozatának keretén belül március 23-án, a Református Nagytemplomban Nagy János orgonahangversenyét rendezték meg, melyen közreműködött a Kiss Bálint Református Általános Iskola Tanári kórusa.

A hangversenyt a Kiss Bálint Református Általános Iskola tanulóinak szervezték, de néhány „külső” érdeklődő is részt vett.

Magyarországon 2015 óta rendezik meg a Bach Mindenkinek Fesztivált, Szentes az idén csatlakozott a nemzetközi rendezvényhez.

J.S.Bach a protestáns egyházi zene legnagyobb alakja, aki életének jelentős részét egyházi szolgálatban töltötte és zenéjének alapanyaga a gyülekezeti ének, nemzetközi elnevezése korál (nálunk dicséretek). A hangversenyt egy olyan korál közös éneklésével kezdték, amit az 1600-as években írt, Johann Crüger: Jöjj, mondjunk hálaszót.

A koncerten néhány korálelőjáték mellett a G-dúr preludium (BWV  541), g-moll fuga (BWV 578),  O Gott, du frommer Gott – Partita  (BWV  767 – részletek),  d-moll toccata és fuga (BWV 565) csendült fel – Nagy János orgonaművész előadásában.

A tanári kórus a protestáns egyház egyik himnuszát, az Erős vár a mi Istenünk… kezdetűt adta elő, valamint Bourrée, Franciaországból származó társastánchoz, lantra íródott egyik slágerét. (Mivel hangszeres átirat ezért nincs szövege, a kórus énekhangon mutatta be – a videón is hallható.)

A korálokat a közönség, a kórus közös énekelte – vezényelt Farkas Márta tanárnő (aki a műsort is vezette).

 

 

Vélemény, hozzászólás?