Kiemelt hírek Szentes

Koncert, ahol a hangszereké (és a növendékeké) volt a főszerep

A Szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola április 12-én hangszerbemutató hangversenyt rendezett az intézmény koncerttermében. A művészeti iskolában ezekben a napokban szervezik a következő tanévet, várják az új növendékeket.  A felvételi időszakában arra törekednek, hogy minél szélesebb körben mutassák be az iskola zenei életét, értékrendjét, a különböző hangszercsoportokat, a pedagógusok nevelési, zenei irányelveit.

A hangszerbemutató hangverseny műsorában valamennyi, az iskolában oktatott hangszeren bemutattak egy-egy rövid zeneművet.  A koncert 20 fellépőjének mindegyike olyan tehetséges növendék, akik rövid ideje tanulnak a hangszerükön. A programot azoknak szervezték, akik szeretnének megismerkedni a különböző hangszerekkel, vagy akik nehezen tudják eldönteni, mit is válasszanak – ennek megfelelően alakult a közönség: családok közösen tekintették meg a programot.

 

 

Kocsis Györgyi tanárnő, aki a műsort is konferálta elmondta, hogy tanszakokra való bejutáshoz zenei előképzettség nem szükséges. A fúvós, a népzene és a vonós tanszakon hangszerkölcsönzési lehetőséget tudnak biztosítani, így itt a saját hangszer nem feltétele a zenei oktatás megkezdésének.

 

 

 

 

 

Vannak azonban olyan hangszerek, ahol a saját hangszer biztosítása előnyt jelent, ilyen a zongora, a szintetizátor, a gitár és a furulya. A hangszeres oktatáshoz kötelezően kapcsolódó elméleti ismereteket az életkori sajátosságoknak megfelelően, csoportos óra keretében tanítják, emellett működik a zenés ovi is, ahol játékos formában készülhetnek fel  a gyermekek  a zenei tanulmányokra.

A korlátozott férőhelyek száma miatt előfordulhat, hogy nem minden jelentkezőnek tudnak azonnal helyet biztosítani, erről, mint ahogy a sikeres felvételi tényéről is írásban értesítik a jelentkezőket.

 

Vélemény, hozzászólás?