Hírek Kiemelt hírek Szentes

Könyv jelent meg a szentesi múzeum alapítójáról

150 évvel ezelőtt született Csallány Gábor, a szentesi múzeum alapítója. A jeles évforduló alkalmából – Szentes város támogatásával – emlékkötet jelent meg a múzeum első 70 évének történetéről.
150 évvel ezelőtt, 1871. május 10-én Tamásiban született Csallány Gábor, aki 1893-tól élt Szentesen. A Körös-Tisza-Maros Ármentesítő és Belvízszabályozó Társulat napidíjas műszaki telefonfelügyelőjeként a város környéki folyószabályozási munkák közben figyelt fel az ásók által kiforgatott régészeti leletekre és így lett lelkes, a múlt emlékei iránt elkötelezett gyűjtő.
1897-ben pedig a Csongrád Vármegyei Történeti és Régészeti Társulat egyik megalapítója és a társulat által működtetett múzeum megálmodója, majd 70 éven át vezetője és igazgatója volt.
Az amatőr műgyűjtőből rövid időn belül képzett szakember, régész lett, aki már fiatalon elindult a tudományos pályán is. Szentesen és környékén 7 évtizeden keresztül vezetett ásatásokat, nevéhez olyan sok feltárás köthető, ami csak néhány magyar régészre jellemző. Munkásságát, a múlt emlékeinek elhivatott védelmét és gyűjtését mi sem jellemzi jobban, hogy a szeretett múzeuma 70 év alatt nemzetközi hírnévre tett szert, és ma is a népvándorlás kor kutatásának egyik fontos helye Magyarországon.
Csallány Gábor munkásságát élénk érdeklődéssel kísérte a helyi és sokszor az országos sajtó is, mondhatni, szinte minden lépéséről beszámoltak. Dr. Szalontai Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóságának régész főosztályvezetője közel 30 éve, egyetemista kora óta szisztematikusan gyűjtötte ezeket az újságcikkeket, amiket most szerkesztett formában jelentetett a „Hát atyámfia a múzeum nem komédia” A szentesi múzeum történetének első 70 éve a korabeli sajtó alapján című kötetben.
Közel 1500 cikk olvasható a könyvben időrendi sorrendben. Ezekből részletesen megismerhetünk egy szakmát, egy tudományt, megérthetjük a közművelődés célját és értelmét, bekukkanthatunk a hazai régészet hőskorszakába, sok-sok hasznos tudományos információkat kaphatunk leletekről, lelőhelyekről, amelyeket máshonnan beszerezni ma már aligha lehetséges.
A könyvhöz Dr. Vörös Gabriella a Szegedi Tudományegyetem docense, a szentesi múzeum egykori igazgatója és Szentes kulturális életének egyik aktív szereplője írt ajánlást, aki munkásságával maga is méltó utóda Csallány Gábornak.
Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „OPITZ 18 ARCHAEOLOGICA SZALONTAI CSABA „HÁT ATYÁMFIA A MUZEUM NEM KOMÉDIA" A szentesi múzeum történetének első 70 éve a korabeli sajtó alapján TO pitz”
Az 533 oldalnyi újságcikk mellett 186 fotó és rajz jeleníti meg a múzeum 70 évnyi történetét. A kötet végén a név- és tárgymutatóban pedig százával olvashatjuk azoknak a szentesi és Szentes környéki embereknek a nevét, akik adományaikkal hozzájárultak a múzeum gyűjtemény gyarapodásához és a múzeum működéséhez.
Reméljük, hogy leszármazottak büszkébben fognak ezután a Múzeumra tekinteni.
A kötet megjelentetéséhez jelentős mértékben járult hozzá Szabó Zoltán Ferenc polgármester, Szűcs Ildikó önkormányzati képviselő, a Művelődési, Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke és a Mihály Béláné elnökasszony által vezetett a Szentes Városért Közalapítvány Kuratóriuma.
A jelenlegi járványhelyzet miatt csak remélni tudjuk, hogy a kötet nyilvános bemutatójára hamarosan sor kerülhet, amelyről megfelelő időben mi is tájékoztatjuk Olvasóinkat.

Vélemény, hozzászólás?