Kiemelt hírek Szentes

Könyvbemutató a könyvtárban

A Szentesi Városi Könyvtár május 2-án rendezte meg Hász Róbert: Fábián Marcell pandúrdetektív tizenhárom napja című könyvének a bemutatóját. A szerzővel Paulovics Tamás beszélgetett. Az írót és a megjelent vendégeket Szekeres-Dancsó Mónika, a könyvtár munkatársa köszöntötte. 

 

Hász Róbert a Szentesi Könyvtárban

 

A beszélgetés során először az író „előélete” került terítékre. A vajdasági alkotó a délszláv háború miatt jött Magyarországra, itt folytatta irodalmi tevékenységét. A Márai-díjas irodalmár jelenleg a Tiszatáj főszerkesztője, a 2017-ben kiadott, 360 oldalas könyvét hozta el bemutatni a Kurca-parti városba.

 

A regény keletkezésére vonatkozó kérdés kapcsán kiderült, hogy egy mondat ragadta meg az író fantáziáját. 1902, Zombor: a vajdasági kisvárost rejtélyes gyilkosságsorozat tartja lázban. Fábián Marcell, a nemrégiben megalakított rendőrség ifjú pandúrdetektívje elszántan nyomoz, bevetve a bűnüldözés legfrissebb vívmányait is, például az ujjlenyomat-azonosítást – ezek már a kötetben olvashatók.

Hász Róbert hetedik regénye fordulatos detektívtörténet – és nem kevésbé izgalmas korszak- és társadalomrajz, a monarchia peremvidékén együtt élő magyar, szerb és német közösségek mindennapjaival, feszültségeivel, ábrándjaival.

És persze az Olvasó a történet hátterét is átélheti: a monarchia társadalmának világát, a vajdasági szecessziós hangulatot, életszemléletet.

 

 

Vélemény, hozzászólás?